- Velkommen til en kirkekonsert fri for kirkelig innhold, ønsker Ketil Haugsand velkommen med til konsert med Ringve Kammerensemble.

Det var mektige toner som fylte Stangvik kirke. Utrolig hvor stort et lite ensemble på fem kan høres ut. Musikkstykkene hentet fra Bach, Jean-Philippe Rameau og Jean-Marie Leclair var kammermusikk framført av fremragende musikere.

Bach sin sonate var mollstemt og tung, mens stykkene til Rameau og Leclair danset lekende og lett ut i rommet. Harmonien i tonene får en fantastisk klang i det akustiske kirkerommet i Stangvik

- Musikk blott til lyst, sier Haugsand.

Ketil Haugsand er en av Europas fremste cembalister. Cembalo er et strengeinstrument med klaviatur og en mekanisme som gjør at strengene knipses. Et instrument svært populært på 16-1700 tallet. Forløperen til pianoet.

Haugsand leder Kammerensemblet som består av musikere fra Trondheim symfoniorkester eller frilansere. I Stangvik kirke hadde han tonefølge av Cecilia Wåhlberg, Renata Kubala på fiolin, Torleif Holm - cello og Tore Aaen Aune på fløyte. De tre første fra Trondheim symfoniorkester, Aune frilansmusiker tidligere tilknyttet Norsk barokkorkester.

Musikerne klarte med sine klingende instrumenter å få de harmoniske tonene til å mane fram bilder av gråvær hos Bach, og sommerenger med lekende mennesker og lystig balettdans hos de to franske komponistene. Følelsen av å være opprømt og lett til sinns følger en ut etter konserten.

- Musikk som er vakker og får oss til å slappe av, mener Haugsand.

Haugsand satte musikken inn i sin sammenheng med muntre historier om tilblivelsen av de enkelte musikkstykker og om komponistene.

Bach som hadde skrevet sonaten til Kong Fredrik av Prøysen som en gave, der han peker nese til Kongen. Rameau, preformanceartisten, som fikk publisert sitt første musikkstykke som 23-åring og som skrev verdens første harmonilære, og Leclair som var balettdanser fram til han begynte som musiker og endte opp som konsertmester. Anekdoter publikum satte pris på og Dordi Skuggevik fikk æren av å sufflere.

Knapt 100 mennesker var møtt fram i Stangvik kirke til denne sjeldent vakre konsert. Publikum var over seg av begeistring og klappet fram orkesteret to ganger.