Pressemelding fra DNT:

2,3 millioner nordmenn vil til fjells i sommerferien, og flere enn før ønsker å gå lange turer viser nye tall fra TNS Gallup. Derfor kommer Turistforeningen nå med en liste over de ypperste langturene i Norge.  Og hele tre av de ni utvalgte turene ligger i Midt-Norge.

Trondhjems Turistforening er stolte av å ha med to turer på denne eksklusive lista. Den ene er SignaTUR Trollheimen; en 7 dager lang eventyr vandring gjennom Trollheimens vakre seterdaler. Den andre langturen på lista er Norge På Tvers – Sylan Expedition, som kan sies å være inspirasjonen til konseptet, er selvsagt også med. I tillegg er Kristiansund og Nordmøre Turistforenings Fjordruta med.

En helt fersk undersøkelse TNS Gallup har gjort for Turistforeningen viser at 46 % av alle voksne sier de ønsker å gå fjelltur i sommer, mens så mange som 58 % i aldersgruppen 18-29 år vil ut og opp.

- Interessen for friluftsliv vokser stadig, noe DNTs medlemstall viser gjennom 17 år med solid vekst. Hittil i år har vi 15.000 flere medlemmer sammenlignet med samme tid i fjor. At det er spesielt ungdommen som vil ut og opp i høyden er veldig gledelig, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening.

Samler de aller flotteste turene

Friluftslivet strekker seg i ulike retninger og blir stadig mer mangfoldig. Utfordrende langturer og toppturer er en voksende turknagg. Derfor samler Den Norske Turistforening nå alle de beste langturene i konseptet SignaTUR.

- Med SignaTUR gjør Turistforeningen det enda lettere for flere å oppleve de aller flotteste fjellområdene og ypperste vandrerutene i Norge. Alle turene er kvalitetssikret av Turistforeningen, går langs T-merkede og skiltete ruter, og har overnatting i hytter underveis, sier Bergrem.

Ikke bare for de sprekeste

Disse langturene er utvalgte ruter i natur- og kulturlandskaper i verdensklasse, og går fra fem dager til tre uker, og er fysisk krevende. Men flere av turene, som Massiv og Ryfylkestien, kan også fint deles opp og gås i kortere etapper som passer for og kan inspirere veldig mange.

- Med disse turene har vi nå tilrettelagt og fornyet det langstrakte og klassiske hytte-til hyttelivet, og gir et bedret tilbud til de som ønsker noe å strekke seg etter og gå seg i form til, forteller Bergrem. Og understreker samtidig at DNT har tilbud på alle nivåer og for alle aldersgrupper. – Velger du en SignaTur garanterer vi en opplevelse for livet, avslutter han.

Disse langturene anbefales av DNT:

Lysefjorden Rundt: En av verdens mest spektakulære fjorder og hjem for verdensikoner som Preikestolen, Kjerag og 4444 trappetrinn på Flørli. Gå hele eller deler. 100 km - 7 dager.

Norge på tvers: En unik ekspedisjonsopplevelse langs den offisielle «Norge på Tvers»-ruta, 63º nord. Fra fjorden i Stjørdal til svenskegrensen i Tydal eller omvendt. 120 km - 7 dager.

SignaTUR Trollheimen: gjennom smellvakre Innerdalen, Gjevilvassdalen, Storlidalen, Jøldalen og Folldalen, alle blant Norges vakreste seterdaler. Bo på fjellgårder og eventyrhytter. 151 km - 7 dager.

Ryfylkestien: Et 250 kilometer langt fjelleventyr fra Haukeliseter i nord til Kvitlen i sør. En unik vandring fra høyfjell til fjord. Gå hele eller deler. 250 km - 19 hytter.

Gullruta i Etnefjellene: Variert, vakkert og lettgått vestlandsterreng. Fra høyfjell, vid utsikt og Folgefonna i nord, til frodig landskap med badekulper og ned til Olalia ved kysten. 70 km - 6 dager.

Fjordruta på Nordmøre: Direkte fra flyplassen utenfor Kristiansund og rundt Vinjefjorden til Halsa på Nordmøre. Fjell, fjord, skog, sjø, flotte hytter og toppturer ila korte dagsmarsjer. 150 km - 7 dager.

Signatur Tafjordfjella: Midt i mellom to av vestlandets største turistattraksjoner, Trollstigen og Geiranger, ligger et fjellområde med et rikt stinett i fantastisk flott og stille natur. 70 km - 7 dager.

MASSIV: Ekspedisjon på Norges tak gjennom fire av landets mest ikoniske fjellmassiver; Breheimen, Jotunheimen, Skarvheimen og Hardangervidda. Kan deles i fire etapper. 350 km - 17 dager.

Høgruta i Jotunheimen: 5 dagers topptur på ski gjennom landets høyeste fjellheim. Etapper på ca 15 km, med 1000 - 1500 meter stigning. 87 kilometer - 7 topper over 2000m - 8 isbreer - 5 dager.