Halsa kommunestyre vedtok med 8 mot 7 stemmer å slå seg sammen med Hemne og deler av Snillfjord. De stemte dermed ned formannskapets innstilling.

Aure-ordfører Ingunn Golmen ønsket Halsa-ordfører Ola Rognskog lykke til i Hemne etter avstemningen. Når Rognskog svarer - I like måte, må vi bare tolke det dit hen at han regner med at Aure med tid og stunder blir del av samme kommune.

Representantene i Halsa kommunestyre kom godt forberedt til møtet, og det ble en ryddig og saklig debatt der alle som ønsket fikk gå på talerstolen og si sin mening.

Det var satt en grense på tre minutters taletid for hvert innlegg og gruppelederne fikk si sitt først.

Tok fram rådmannens innstilling

Knut Botten (H) var først ute og påpekte at dette er den viktigste saka de har hatt i Halsa kommunestyre. Han var klar på at folket hadde talt gjennom folkeavstemning og at et betydelig flertall hadde stemt for sammenslåing.

Riktig nok var Aure med i det alternativet folket stemte over, men Botten mener at folket uansett hadde signalisert retning.

Ordfører Ola Rognskog (Sp) fikk gjennomgå for sine uttalelser om at Gjemnes er viktig for Nordmøre. - Er ikke Halsa viktig for Nordmøre? spør Ivar Betten (Ap).

Tove Karin Halse Lervik (Ap) var enig, også basert på tilbakemeldinger fra folk som ville ha stemt likedan også om de visste at Aure ikke var med i alternativet. Hun tok fram igjen rådmannens opprinnelige innstilling og la fram den som sitt forslag til vedtak.

Einar Vaagland (Ap) satte vel ord på det mange har følt i forbindelse med kommunereformen. - Det går for fort. Jeg hadde ønsket å utrede alternativet med Hemne og Snillfjord uten Aure med ny folkeavstemning før vi tok en avgjørelse. Det ble det ikke tid til. Vi trenger mer tid! sa han.

En må kunne si at Hanne Bjerknes Kanestrøm (Sp) kompliserte voteringen ved å legge fram et eget forslag - sammenslåing med Hemne, deler av Snillfjord - og - Aure, noe som gjorde at ordføreren ville ha en prøvevotering for å sette rekkefølgen på avstemningen.

Ordføreren gikk for Hemne

Ved endelig avstemning falt Kanestrøms forslag med én stemme. Når formannskapets innstilling ble satt opp mot Tove Karin Halse Lerviks forslag - som altså var identisk med rådmannens opprinnelige innstilling - ble det flertall for sammenslåing.

Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet var delt. Tove Karin Halse Lervik stemte naturlig nok for sitt eget forslag mens Ivar Betten og Einar Vaagland stemte for å fortsette som egen kommune.

Avstemningen ble i mange henseender geografisk motivert, mens også folkeavstemningen ble brukt som tungt argument. Ordføreren har tidligere signalisert at han mente Halsa vil være best tjent med en sammenslåing til en større kommune, og stemte deretter.

Ellers nevnte blant andre Ellbjørg Harriet Reiten (Sp) og Kristian Megård (Sp) at om en først skulle ha en kommunereform burde en ta i skikkelig og bli med i Orkladal i samme slengen. De endte med å stemme for å fortsette som egen kommune, men det kan virke som det var liten tro blant politikerne på at dette ville ha blitt en varig ordning.