Fylkeslaget har startet nominasjonsarbeidet foran neste års stortingsvalg. Else-May Botten hadde førsteplassen foran stortingsvalget i 2013. Også den gangen var det lokallag på Nordmøre som heller hadde sett at Tove-Lise Torve fikk førsteplassen. Slik gikk det ikke. Botten er opprinnelig fra Valsøyfjord, men representerer Molde Arbeiderparti og blir derfor regnet som romsdaling og ikke nordmøring i nominasjonsarbeidet.

Da nominasjonskomiteen nylig hadde møte ble det delt innstillinge der flertallet hadde Else-May Botten på topp, Fredric Holen Bjørndal fra Ålesund på andreplass og Tove-Lise Torve på tredjeplass. Mindretallet hadde Tove-Lise Torve på topp. Forslaget som nå er sendt ut på høring fra fra nominasjonsnemnda følger flertallsinnstillingen.

Ville bygge allianse

Det var Sunnmørsposten som først skrev at lokallagene i Kristiansund og Sunndal hadde gjort et forsøk på å bygge en allianse med Ålesund Arbeiderparti for å kjøre fram Torve til toppen av lista. Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, sier til avisa at de fikk en forespørsel fra lokallagene på Nordmøre.

– Vi var klar over at en konstellasjon mellom oss og Nordmøre kunne få flertall på nominasjonsmøtet. Derfor valgte vi å behandle saka i styret vårt. Der ble det bestemt at vi ønsker å støtte Else-May Botten som førstekandidat, sier Vinje Aurdal.

- Ikke mistillit

Sunndalordfører Ståle Refstie bekrefter at Sunndal Arbeiderparti jobber for å få Tove-Lise Torve i toppen av lista.

– Dette er på ingen måte ment som mistillit til den jobben Botten har gjort på Stortinget. Jeg er godt fornøyd med hennes innsats. Egentlig har vi et luksusproblem som har to særdeles gode kandidater. Begge ønsker topplasseringen, og i Sunndal Ap støtter vi Torve.

- Unik mulighet

Tove-Lise Torve sjøl sier hun fikk en forespørsel om hun var villig til å stille seg til disposisjon og sier hun takket ja til det. Torve sier hun ikke har krevd å få førsteplassen på lista.

– Du var stortingsrepresentant i perioden 2009-2013.  Det ga mersmak?

– Det å være stortingsrepresentant gir en unik mulighet til å påvirke både lokal, nasjonal og internasjonal politikk. Det er interessant.

Torve er 1. vara inneværende periode og har møtt når de to faste representantene har vært fraværende.

Lokallagene i Arbeiderpartiet har frist til 17. september med å ta stilling til den foreslåtte valglista. Romsdal Budstikke skriver at rekkefølgen på kandidatene avgjøres på nominasjonsmøtet i oktober.