På fylkesveg 354 i Halsa er vegen i ferd med å rase ut i sjøen. Både personbiler, tungtrafikk og skolebuss ferdes her daglig og lokalbefolkningen frykter en katastrofe om dette ikke ordnes raskt. Statens vegvesen har imidlertid gode nyheter.

Gøran Rønning

goran.ronning@driva.no

Et stykke øst for Gilderviktunnelen på fylkesveg 354 i retning Valsøybotn – holder vegen på å rase ut i sjøen. De som bor i området og som bruker vegen daglig fortviler over situasjonen og frykter at hele vegen snart vil rase ut.

– Her ferdes både personbiler, tungtrafikk – og ikke minst skolebussen hver eneste dag. Hadde dette vært i en større kommune – eller litt mer sentralt, hadde det blitt skikkelig rabalder av sånt, men her i utkanten skjer det ingenting, sier en som bor i området. Han ønsker ikke å stå fram med navn og bilde, men kontaktet Driva fordi han og andre som bor her mener det er på høg tid at rette myndigheter kommer på banen og gjør noe før det skjer en katastrofe.

For en del av vegen er allerede borte, og nesten halve vegbredden er avsperret. Støttemuren mot sjøen har rast ut, og derfor raser også grunnmassene under vegen rett ut i sjøen. Stolpene til autovernet henger i løse lufta.

Blir stadig verre

Mannen forteller at det begynte i det små, men at det har blitt stadig verre.

– Muren under her begynte å sige ut for minst ti år siden, og etter det har massene sakte med sikkert også rast ut, sier han.

Asfaltdekket sprekker etter hvert som massene under forsvinner, så for ett års tid siden ble det lagt en liten lapp med nytt asfaltdekke akkurat her. Dette er også sprukket opp igjen- og delvis rast ut.

– Å legge et tynt lag med asfalt oppå her er jo bare tull når det ikke er noe under som holder vegen oppe, påpeker mannen.

For tre måneder siden forverret det seg betraktelig, ifølge den lokale kjentmannen, og siden har en del av vegbanen vært avsperret. Kjørbar vegbredde forbi sperringene er litt over 2,5 meter, så buss og lastebiler kommer så vidt forbi.

– Med all trafikken her er det stadig rørelse, og massene under består jo kun av stein og grus, så her raser det mer eller mindre konstant, sier den lokalkjente mannen.

Starter i august

Statens vegvesen Region midt har imidlertid gode nyheter. De opplyser at Veidekke, som skal utføre jobben, starter arbeidet med gjenoppbygging av vegen i uke 31, altså første uka i august.

En rigg skal da bore bolter inn i fjellet og det skal støpes en sokkel nede i sjøen for å sette opp en ny mur på.

Vegvesenet beklager at dette har tatt så lang tid, men opplyser at årsaka altså er at det ikke har vært råd å få tak i riktig folk og utstyr til å utføre jobben før nå.