Med fire hundre underskrifter for ny folkeavstemning er kommunestyret i Halsa nødt til å behandle saka. Det skjer trolig den 28. august. Aksjonsgruppa mener Halsa bør bestå som egen kommune.

- I løpet av en uke har vi samlet flere underskrifter for en ny avstemming enn det alternativet som fikk flest stemmer i folkeavstemningen i april, sier Einar Vaagland i aksjonskomiteen for ny folkeavstemning.

Komiteen mener viser til at vedtaket om å legge ned Halsa kommune er gjort på et sviktende grunnlag. Derfor krever de ny folkeavstemning med to alternativer. 1: Halsa, 2: Halsa, Hemne og deler av Snilfjord. Underskriftene blir levert varaordfører Ellbjørg Reiten torsdag.

- Kravet om ny folkeavstemning blir behandla i neste kommunestyre etter de lover og rettigheter ei slik sak har, sier varaordfører Elbjørg Reiten (Sp).

Hun vil ikke spekulere i utfallet av behandlinga. Sist var det knappest mulig flertall, åtte mot sju, for sammenslåingsalternativet. Reiten sjøl var i mindretallet som ønsket at Halsa skulle forbli egen kommune.

- Egen kommune er mitt personlige syn, men hva behandlinga av kravet om folkeavstemning ender ut med er for tidlig å si, sier Reiten.

Det var et delt kommunestyre som 24. juni diskuterte sammenslåing, og halvparten mente de måtte følge folkeviljen fra avstemningen i april, mens den andre halvparten mente avstemningen var foreldet, siden Aure hadde sagt nei til videre samarbeid. Resultatet ble 8-7 for sammenslåing med Hemne og Snillfjord. I ettertid har også 2/3 av Snillfjord sagt nei.

- Vi mener hastverk er grunnen til utfallet, sier Vaagland.

Gruppa viser til spørreundersøkelsen som skulle brukes til å redusere antallet valg i folkeavstemningen som ikke ble ferdig i tide, og når resultatet av folkeavstemningen i Aure var klart, var det ikke tid til å avholde en ny folkeavstemning over de nye intensjonsavtalene som ble fremforhandlet.

Med bare 46% for det største alternativet er det heller ikke rent flertall, det var flere som stemte for noe annet.

- At det ble et valg med fire alternativer gjør at de 26% som stemte for Kristiansund- eller  Surnadal-alternativet ikke har fått sagt hvilken av de gjenstående avtalene de ønsker seg, sier Vaagland.

1. juli utvidet kommunalminister Jan Tore Sanner fristen til 31. desember, med oppfordring om nye forhandlinger og avstemninger. Gruppa mener det tiden må brukes til å kartlegge folkeviljen og utrede konsekvensene av å legge ned Halsa kommune.