I 2015 hadde ordfører i Sunndal, Ståle Refstie, fem verv han fikk godtgjørelse for. Noen av vervene fikk han en fast sum for per år. For andre ble det utbetalt møtegodtgjørelse. Dette kommer i tillegg til ordførerens ordinære lønn som i fjor var på rundt 800.000 kroner.

En oversikt ordføreren på forespørsel har sendt kommunestyrepolitiker Erling Rød (Frp), viser at han i 2015 var styreleder for Sunndal Næringsselskap AS og for Kristiansund og Nordmøre Havn IKS. Disse to vervene ga alene totalt drøyt 92.000 kroner i godtgjørelser i 2015. Refstie møtte i elleve møter i næringsselskapet og ni i havneselskapet, ifølge oversikten.

I tillegg kommer vervene som styremedlem for Samspleis AS, som gir 15000 kroner per år, medlem av Dovrefjell Nasjonalparkstyre (8867 kroner) og medlem av Verneområdestyret for Trollheimen (2508 kroner).

Til sammen fikk han utbetalt 118.175 kroner for alle fem vervene.

Åpent

– Det er ikke en stor sum – en ordfører skal ha godt betalt, sier Rød.

Han mener imidlertid at dette har allmenn interesse, og at det bør komme fram at ordføreren får slike godtgjørelser. Han viser til at dette ikke er opplyst noe sted, og har stilt spørsmål ved om dette bør være oppgitt i kommunens regnskap. Han henviser til en note i regnskapet, der det oppgis at ordføreren ikke har godtgjørelse for andre verv. I reglementet for arbeidsgodtgjørelse i Sunndal kommune står det også: «Ordførerens godtgjørelse settes til 9G (grunnbeløpet i folketrygda). Ordføreren får ingen annen godtgjøring.»

– Det er viktig at folk kjenner til dette. Jeg bruker å si at det skal være ryddighet i politikk og forvaltning. Det gjelder også her.

Ordfører Ståle Refstie er slett ikke uenig i at det har allmenn interesse hvilke verv ordføreren har, og hvilken godtgjørelse han får.

– Jeg har alltid vært åpen om dette. Men Erling har rett i at dette ikke står opplyst noe sted.

Ordføreren mener imidlertid at opplysninger om styreverv eller godtgjørelser ikke hører heime i kommunens regnskap. Det skal opplyse om kommunale utbetalinger.

 – Interessant problemstilling

Det finnes ikke noe forbud i Sunndal mot at politikere kan sitte i styreverv i kommunale selskap. Det finnes heller ikke regler for hvor mange styreverv en politiker kan ha. Eller hvor mye den enkelte kan motta i honorar. I blant annet Oslo og Bergen er det lenge siden det ble vedtatt forbud mot at politikere kan innvilge seg sjøl styrehonorar for å representere kommunen i kommunale selskap. I Oslo kan verken byrådsmedlemmer eller bystyremedlemmer ha styreverv i kommunale eller interkommunale foretak, selskap eller virksomheter. De har heller ikke lov til å sitte i private selskap med sete i kommunen eller i selskap som har økonomiske eller politiske interesser overfor kommunen.

– Jeg reagerer på at Refstie stiller som eierrepresentant i generalforsamlinger, velger seg sjøl til styre, og fastsetter sin egen godtgjørelse. Det er helt borti staur og vegger, men tydeligvis helt greit her i Sunndal, sier Rød.

Refstie mener Oslos forbud er restriktivt, men er enig i at ordfører ikke bør stille som eierrepresentant i selskap hvor han eller hun sitter i eller er nominert til styret.

– Her bør kommunen rutinemessig velge andre eierrepresentanter, og prosedyrer for dette bør inn i kommunens eierskapsmelding. Denne praksisen følger kommunen allerede for Sunndal Næringsselskap og Kristiansund og Nordmøre Havn, der varaordfører er eierrepresentant. Ellers har det vært ønsket praksis gjennom snart 30 år at ordfører er styreleder i næringsselskapet, da dette selskapet er et viktig verktøy og samarbeidsarena for næringsutvikling i Sunndal, legger han til.

Refstie framholder at det en kunne stille spørsmål ved i denne sammenhengen, er Samspleis, samferdselsselskapet som eies av fylkeskommunen og kommunene på Nordmøre og i Romsdal, med flere ordførere i regionen som styremedlemmer og varamedlemmer.

– På de to siste møtene i selskapet har jeg ikke møtt. Det har praktiske årsaker, men det har også spøkt i bakhodet at jeg ikke har villet møte på generalforsamling og velge meg sjøl og fastsette min egen godtgjørelse. Så det er en interessant og prinsipiell problemstilling Erling løfter fram.

Fra 27. mai i år har Refstie fratrådt som leder av havnestyret, men er gjenvalgt i styret i havnerådet. Fast sats for havnestyret er 20.000 kroner. Han er også gjenvalgt som styreleder i næringsselskapet, og som styremedlem i Samspleis. Han er også gjenoppnevnt i Dovrefjell nasjonalparkstyre, men har gått ut av verneområdestyret for Trollheimen.