Stemningen rundt leirbålet, etter en hel dag med aktiviteter og leik, er helt unik.

Øksendal godlynte voksenleirskole så dagens lys i 2013. Mange undret seg. Leirskole for voksne? Nyskapingen fikk mye oppmerksomhet. Ikke bare i lokale aviser. NRK, TV2, Dagens Næringsliv, Nationen, Dagsavisen og Klassekampen fattet interesse. Eir Husby, grunnlegger og leirskoleentusiast, måtte forklare gang på gang. Joda, ei hel uke med barnlige gleder! Alt voksenansvar lagt til side. Ei seng å sove i, fire måltider om dagen. Dårlig mobildekning. Jobbprat strengt forbudt.

Slikt skaper rom for noe helt annet. Den gode følelsen. Kreativitet. Samhold. Glede.

– Det er meningen at deltakerne skal være helt frie til å gjøre hva de vil! Leike seg, lære litt, bade, grille. Spille kort. Som barn, sier Eir.

Friluftsforsker Bjørn Tordsson jublet i 2014 for arrangementet. Til NRK sa han at voksne har behov for å kunne leike, i en hverdag der alt kjennes stadig mer organisert. Og han minnet om at vi ikke slutter å leike fordi vi blir gamle – men at vi blir gamle fordi vi slutter å leike...

Også i år har interessen vært stor for arrangementet. Torsdag var det registrert godt og vel 30 påmeldte hver dag gjennom den uka Underleir arrangeres. Mange av deltakerne kommer tilbake etter å ha vært med tidligere, og gir klart uttrykk for at dette er noe de vil ha med seg. De aller fleste som melder interesse, er tilreisende. Og – ja, det er for det meste byfolk som melder seg på. Som lever urbane liv med høyt tempo i hverdagen – og som ser fram til å tilbringe ei uke med aktiviteter og leik i vakre Øksendal. Den typiske deltakeren er kvinne, i alderen 25-45 år, ofte med mange års skolegang bak seg – og gjerne med et yrke som innebærer stillesittende kontorliv.

– Mange er ingeniører, pussig nok, forteller Eir. Hun framholder at det fortsatt er plass til flere deltakere. For den kortreiste er det også fullt mulig å melde seg på kurs – og betale for kost og eventuelt overnatting hvis man skulle ønske det.

– Jo flere, jo bedre! Det er alltid artig å ha noen nye å leike med!

Det er mange spennende kurs Underleir kan friste med i år. Du kan lære å lage naturlig såpe og kosmetikk. Bli med på sykkelmekkekurs hvor du får lære om alt fra enkelt sykkelvedlikehold til el-motor. Det arrangeres syworkshop, du kan lære å lage hullkamera, delta på kreativ fotoworkshop, lære å sylte eller å sy korssting eller hardangersøm – og lage kastemaskiner. Ja, du leste riktig. Kastemaskiner. Katapulter. «La deg inspirere av historiske konstruksjoner, eller slipp fantasien og prosjektilene løs med kun fysikkens lover som begrensning», frister Underleir.

– Her kan det bli lokale byger med både hard og pussig nedbør, humrer Eir, og lover fare for både flygende kål, ris, epler og poteter.

Det skal også være kurs i grunnleggende essesmiing. Interessen for dette kurset har vært så stor at det ikke er flere plasser igjen. Også andre kurs begynner å nærme seg fulltegnet. Kurset med serietegner Tore Strand Olsen (kjent fra blant annet Ørn, Bjørn og Jørn og Pyton) er også populært.

Noen av kursene varer en formiddag eller en ettermiddag, mens andre går grundigere til verks og gjennomføres over flere dager. Kursene er satt opp etter at folk har meldt sin interesse for ulike tema. Kursholderne kommer fra fjern og nær.

– Vi hadde også et ønske om å få til gravemaskinkurs, sier Eir.

– Det var mange som hadde lyst til å være med på det, men vi greide ikke å få det til i år. Dersom noen entreprenører lokalt kunne tenke seg en artig dag på arbeid har vi 15-20 mann som gjerne vil kjøre gravemaskin, ler hun.

I tillegg til kursene vil det også være en del gratis aktiviteter, som yoga, badstubading, turer og lignende på kveldene.

Underleir har vokst fram uten særlig fødselshjelp. Arrangementet står godt på egne bein. I fjor fikk voksenleirskolen 15.000 kroner i kulturmidler. Ellers er den «sjølberga». Eir sier at hun ser for seg at voksenleirskolen skal vokse videre i årene som kommer. I takt med interessen.

Det er en egen komité som har ansvaret for å sy sammen og tilrettelegge tilbudet under Underleir. Flere har også bidratt. Tidligere år har arrangørene også erfart at leirdeltakerne ønsker å bidra spontant med ting de synes er gøy. Eir understreker at stemingen under arrangementet er helt spesiell og unik. Når mørket senker seg og leirbålet tennes, er det lite som kan måle seg. Når mennesker kommer sammen, og møtes etter en lang dag med inntrykk, leik, læring og arbeid, skjer noe helt spesielt. Kanskje en kan kalle det magi. Godlynt magi.

Underleir foregår i og ved Phillipshaugen i Øksendal.