Gro Smenes er fra Surnadal, men bor i Røyken. Hun har 4. Dan, det som kalles fjerde grad i sort belte. Det tar mange år å få graden, hun har 25 år med trening bak seg.

I tillegg må kravet være at du må være instruktør i en klubb, eller ha en egen avdeling i din egne klubb. Hun driver en Taekwon-Do klubb i Røyken sammen med mannen sin. Hun har tidligere vært elev ved Surnadal Folkehøgkole og fikk smaken på idretten. Der gikk hun sammen med Camilla Melhus Rolstad som ble gradert sammen med henne for fire år siden. Hun driver Oslo-Øst Taekwon-Do klubb sammen med mannen sin. En mer fersk gradert dame er Anja Winger Bertelsen fra Bergen. Hun ble gradert til 4. Dan mandag denne uka og hun har en egen avdeling i Bergen.

– Vi er her for få inspirasjon, oppdateringer og det er fint å være sammen med andre med lik grad. Vi har vært med her i over 20. år og da får en mange gode venner som kommer tilbake år etter år, forteller Gro Smenes.

De forteller også at det er sosialt på kveldene og at de drar på turer sammen under stevnet.

– Målet etter hvert er å få 5. Dan, men det krever en lang innsats, det er ikke slik at du om kort tid bare kan gå opp til 5. Dan, du må være i miljøet over lang tid, sier Smenes.

Et livslangt prosjekt med andre ord.

Tar vare på mennesket

Kjell Gunnar Polden er leder for stevnet som arrangeres av Surnadal Taekwon-Do klubb og har sjøl 5.Dan. Han sier sjøl han er for sjuende far i huset å regne når det gjelder dette arrangementet som går på 26. året. Men understreker at han har mange gode hjelpere med seg.

– Jeg vil blant annet trekke fram Hjørdis Telstad som har ordnet med påmeldinger og økonomi.

Han forteller at dette er en verdibasert organisasjon og at de ønsker å ta vare på hele mennesket.

Gir gylne øyeblikk

– Det er viktig at alle får gylne øyeblikk, det vil si at de får opplevelser de kan ta med seg resten av livet her, sier Polden.

De har ikke bare trening på dagtid. I kveld skal de på fjelltur. Han trekker også fram gode mastere fra Italia og Nederland som er trenere på stevnet. Willy Van De Mortel er fra Nederland og blant annet trener for det Norske Landslaget i Taekwon-Do.

En som har vært med på stevnet i mange år er Hans Tore Aspahug fra Målselv. Han er pensjonert flygeleder og startet med idretten for 28 år siden da han hadde passert 30 år.

– Det er et bra miljø her og et veldig godt samhold, det er mye å lære her. Hit til Surnadal reiser jeg hver gang jeg har mulighet for det. Det er en fin plass og sjøl med trening, blir det som en ferie, understreker den spreke deltakeren.

– Vi har fått spørsmål om å flytte arrangementet andre plasser, men det er ikke aktuelt, avslutter Polden.

I tillegg til Landsdekkende leir som har pågått denne uka, var det Ungdomsleir i juni og i neste uke arrangeres det Barneleir. Det er i overkant av 1000 deltakere med på arrangementene.