Han har vært initiativtaker og kunstnerisk leder av Stangvikfestivalen siden 1999. På den tida bodde han og studerte i Genève i Sveits og syntes det ville vært fint å ta med noen av musikerne han kjente der og vise fram plassen.– Det er jo en idyllisk plass, og vi fikk i stand både teater og konserter. Til daglig bor komponisten og pianisten i Trondheim, er gift med Else Bø og sammen har de døtrene Solveig (7) og Sveinung (5). Nå lader de opp med en velfortjent ferie på Kreta før det braker løs med Stangvikfestival og en travel høst. Det er tydelig å høre at han er ute med barna. Famlien betyr mye for han ved siden av karrieren som musiker.

Spiller firhendig på Ønskekonserten

– Det er stille før stormen, nå gjør vi minst mulig på lengst mulig tid, så vet jo de fleste at jeg er fotballinteressert. Jeg ser har sett en del fotball i ferien, sier han.Kona er også pianist, sitter i kunstnerisk råd i Stangvikfestivalen. De jobber sammen på festivalen.– Det blir hyggelig. Vi skal presentere det nye flygelet som ble innkjøpt til tidligere. Det var et felles kjøp av Vårsøghelga, Kulturskolen og Stangvikfestivalen. Der skal de spille firhendig på «Ønskekonserten» som går søndag.– Vi spiller ikke mye sammen, det er jo ikke slik at pianister spiller firhendig, men dette er et unntak. Vi ble spurt og da måtte vi jo gjøre det, sier Brøske.På nettsida til Stangvikfestivalen står det at «Dette er ein kammermusikkfestival med fokus på samtidsmusikk og nye måtar å formidle musikk på»– Hvordan vil du beskrive festivalen?

Ambisiøs festival

– Det er en ambisiøs festival, vi har mange ulike aktører. Det er en krysning mellom klassisk, samtidsmusikk og et stort innslag av teater.Brøske påpeker at lokalene de bruker er viktig for festivalen. Festivalen foregår på flere «Små lokaler» i Stangvik og Todalen. Lokaler med «Sjel» ifølge Brøske.– Vi har ikke et stort kulturhus, åpningskonserten spiller vi i prestegardsstua. Det er blitt en økende trend at folk beveger seg fra kjedelige kulturhus og inn i andre type lokaliteter, forteller han.– Hva er samtidsmusikk?– Det er all musikk som blir laget i dag. Det har en link til kunstmusikk og «ikke kommersiell» musikk, den har mange uttrykk. Mange tror den er vanskelig å høre på, men det kan være enkel musikk og den har et stort spenn, sier Brøske.Han håper festivalen vil pirre nysgjerrigheten, og mener den ikke er er så smal som folk vil ha det til.– Jeg håper vi fortsetter å overraske, det er en spesiell stemning der. Om de så vil være der for å kose seg med en øl eller fiskeburger, eller høre musikk de ikke har hørt før.Det er et omfattende program på årets festival som foregår i tidsrommet 28.-30.- juli. – I år har vi fått med oss Luftforsvarets Musikkorps og det er ekstra spennende, i tillegg skal vi setteopp et stykke som har gått på Trøndelag Teater i vår; «Bunnlinja».Der har han med seg sin gode samarbeidspartner skuespiller og tekstforfatter Marianne Meløy. De har også samarbeidet om «Kommentarfeltet» som blir satt opp i Bondehuset.Hun er svært fornøyd med å delta på Stangvikfestivalen.

Fordomsfri

– Her kan vi tørre å gå lenger i den kunstneriske prosessen, vi tør å prøve ut nye ting som vi ikke gjør ellers i året. Vi samarbeider på tvers av sjangere og det er et veldig åpent publikum, forteller Meløy. Dama fra Vesterålen har jobbet sammen med Trygve Brøske siden 1993. På klingende nordnorsk blir han karakterisert som «Kjøle artig» og «Kjøle sver»– Han er en strålende komponist og live artist. Han seifer ikke, tør alltid å gå sine egne veier, han går ikke midt i vegen, men går til siden for å finne diamanter. Dessuten er han fordomsfri og liker å tulle.– Trygve har mange kjendiser på samarbeidslisten sin hvordan tror du det har påvirket han?– Han er usnobbete og prater nok ikke om hvor god han er nei. Han er en ekte nordmøring som er mer på dette med «Show don't tell». I tillegg forteller hun at Brøske er en samarbeidets mann. – Han er tydelig og god på samarbeid, han ikke redd for å prøve ut ting og det blir aldri slik vi tror. Midt i vegen er det ikke plass til fornyelse, han finner det ute på kanten, understreker hun.Til høsten venter det en travel tid og nye prosjekt på Trygve Brøske. – Jeg driver vekselvis som komponist og pianist. Til neste år skal jeg skrive. Jeg skal blant annet skrive for NOSO (Nordnorsk opera og symfoniorkester i Bodø) og for Alpaca Ensemble og for Trondheim Symfoniorkester.Stangvikfestivalen går annethvert år. Kanskje er det bra for en som ikke går for middelmådighet.– Vi tar en oppsummering og evaluering hvert år, det er mange jobb for mange, men vi håper den vil bestå, avslutter Brøske.