Norsk Vandrefestival lokker også i år med varierte turer og aktiviteter for folk i alle aldre. Denne gangen fokuserer festivalen spesielt på utemat, så aktiviteter og program for årets festivalhelg er derfor opplagt innenfor dette temaet.

– Maten er en viktig del av helheten i festivalen, så man må vie denne like stor oppmerksomhet som andre deler av den. Vi har også ulike turer og kurs i matregi, dette er noe som passer godt til grunnverdiene våre, sier festivalens styreleder, Ragnhild Godal Tunheim.

Hovedsete i Rindal

Den andre helga i september reises de store tipiene ved Igltjønna i Rindal, der festivalhelgas hovedsete blir. Sjøl om en del turer og aktiviteter er spredd utover sommeren og høsten, blir helga ved Igltjønna festivalens hovedarrangement.

Programmet starter allerede torsdag 8. september og går fram til og med søndag. Det første som skjer er lunsj-til-lunsj-kurs i bruk av lokal mat til utemat. Dette i samarbeid med Innovasjon Norge, Gastronomisk Institutt og Visit Nordmøre og Romsdal. Kurset er for kokker, reiselivsaktører og ellers alle interesserte.

I slutten av mai arrangerte Ragnhild kurs i ville vekster til mat, sammen med villmatgründer Ane Marit Willmann. Dette var det kjempeinteresse for, med flere påmeldte deltakere enn det var plass til.

– Vi kjører et nytt sånt kurs i august, samt et minikurs på fredagen i festivalhelga, opplyser hun. Denne dagen blir det også flere minikurs, både om soppkurs, urter, og utemat.

Åpnes fredag kveld

Festivalhelga åpnes offisielt ved Surnadal-ordfører Lilly Gunn Nyheim i Surnadal kulturhus fredag kveld, der det også blir kulturelt innslag ved SÅKS, introduksjon av lørdagens UteMat – mesterskap, samt foredrag ved Andreas Viestad.

– Viestad er blant annet en kjent matskribent og programleder for flere matprogram på tv, og han driver også et matkultursenter for barn. Han er en ener i sitt fag, så dette anbefaler jeg virkelig alle som har en viss interesse for mat å få med seg, sier Godal Tunheim.

Seinere blir det anledning til å innta «Vandrekveldsmat» ved Thon Hotel Vårsøg, der lokal mat står på menyen.

UteMat-mesterskap

Selve høgdepunktet blir UteMat-mesterskapet som holdes på festivalområdet på lørdagen, der det blir både proff- og amatørklasse.

– Dette har vi veldig trua på! Dette med utemat ligger veldig i tida nå, og siden ingen har tatt på seg å arrangere mesterskap i utemat tidligere så tar vi på oss dette, forteller Godal Tunheim.

Plana er å utvikle dette enda mer fram mot neste år, for kanskje å arrangere NM. Hun håper mange vil melde seg på og bli med, både på kokkekampen og andre mataktiviteter.

– Med alt dette ønsker vi å skape en glød og interesse for utematkokkelering og bruk av lokal mat i slike sammenhenger. Vi har rett og slett behov for å få fram flere aktører som kan tenke seg å sysle litt mer med dette. Maten er alltid en sentral del av en festival, for ikke å si livet!

Det er toppkokker fra Gastronomisk Institutt, samt en lokal kokk som sitter i juryen i denne kokkekampen. Arrangørene lover fine premier og det deles ut tre premier i alle klasser under festmiddagen om kvelden.

Noe for alle

Det er imidlertid mye på programmet også denne lørdagen, som blir en skikkelig stordag for publikum. Her nevnes i fleng; marked for lokalmat, salg av friluftsutstyr, mat- og kokebøker, flere miniforedrag i tipien, åpent skimuseum, kortkurs i ølsmaking i regi av Mathallen i Trondheim, og mye mer.

Barna skal heller ikke trenge å kjede seg, disse kan for eksempel bli med på utekjøkken og lage sin egen utemat, padling, eller delta på aktiviteter i regi av Friluftsrådet, Opp & Ut, kajakkpadling, med mer.

For den som trenger en avkjøling blir det også fellesbad i Igltjønna, ledet an av Rindals sjefsbadenymfe Inga Dalsegg. Badstua varmes opp på forhånd, så det blir alltids en mulighet til å få varmen i seg igjen.

– Om kvelden blir det flerretters festmiddag for alle som vil i festivaltipien, og da skal også vinnerne av kokkekampen kåres, og prisen for «Årets æresvandrer» skal deles ut, forteller Godal Tunheim.

Teaterfabrikken lover dessuten lattergaranti, og etter hvert spiller også Perikom opp til dans.

– Gleder oss veldig

Søndagen er også spekket med aktiviteter for store og små, blant annet med tur til Snota, familietur, pilatestur, badstu, kajakkpadling, fugletittertur, med mer.

For mer informasjon om program, påmelding, med mer, kan en gå inn på festivalens nye heimeside.

– Vi gleder oss i alle fall veldig og både håper og tror at dette blir ei folksom og artig helg, sier festivalgeneralen.