Ingebrigt Grimsmo (73) har sanket skjell siden han var guttunge. Mest på en strand i Torvika ytterst i Surnadalsfjorden.

- Det har alltid vært rikelig med blåskjell der. De siste to årene har de vært helt borte, sier Grimsmo til Adresseavisen.

Han forteller at det i hans familie har vært tradisjon å plukke og spise blåskjell, særlig langfredag. Påska for tre år siden var det fortsatt noen skjell i Torvika, men små. De to siste årene har stranda vært uten antydning til skjell.

Hvorfor blåskjellene forsvinner fra strendene i blant annet Møre og Romsdal er et mysterium. Også for forskerne.

Ved Havforskningsinstituttet i Bergen skal de nå sette sammen en gruppe av forskere som skal undersøke «blåskjellmysteriet».

- Vi har fått flere rapporter om at blåskjell er blitt vekke fra steder der de «alltid» har funnes, sier forsker Tore Strohmeier ved Havforskningsinstituttet til avisa.

De fleste rapportene er kommet fra sørøst-landet, men det er også kommet meldinger fra Ryfylke-fjordene og Vestlandet.

- De første meldingene om forsvunne blåskjell bekymret oss ikke, men nå er henvendelsene blitt såpass mange at det er bestemt å sette ned et team. Vi vil undersøke og systematisere meldingene for om mulig å finne fellestrekk og årsak, sier Strohmeier til Adresseavisen.