Torsdag reiser han på Birkebeinerrittet, men erkjenner at han ikke har det beste treningsgrunnlaget denne gang.

– Det har vært mye jobb, sier mannen som har deltatt fem ganger på Birken og syklet på rundt tre timer og 10 minutt. Han mener han skal greie merket i år også, men har ikke ambisjoner om personlig rekord. For øvrig finner han Sunndal perfekt for aktiviteter:

– En har et fantastisk utgangspunkt for trening her. Jeg trener mye alene, men det er mange sterke syklister på Hydro, og jeg kommer til å bruke mer tid på trening framover. Jeg er glad i å gå på ski og har tenkt meg på flest mulig topper i vinter. På Birken skal jeg møte en del tidligere kollegaer fra Alcoa.

– Hva var det som fikk deg til å dra fra Mosjøen til Sunndal i 2015?

– Den fantastiske utfordringen fra Hydro Sunndal drev meg. Jeg ville være med på og utvikle dette unike selskapet og ser fram til den videre reisa.

Han har hatt fokus på å lære Hydroteamet og selskapet å kjenne og har ikke eksponert seg mye.

– Så hva tenker du etter ett år i jobben?

– Jeg har respekt for eget selskap og for den jobben som er gjort her over mange år. Det er et stort engasjement her. Den største jobben vi har nå er i forhold til sikkerhet. Skadebildet har vært for krevende og vi må knekke koden som gjør at vi driver business uten. Sunndal Hydro skal også forbedre konkurranseposisjonen totalt- alt ligger til rette for det.

Det glimter til i øynene hans når vi snakker konkurranse. En idrettsmann vet noe om det å jobbe strategisk for å bli best.

– Hva er din styrke som sjef?

– Jeg har stor arbeidskapasitet, noe som også kan være en svakhet, fordi det setter høye standarder. Jeg jobber mye med forbedringer, sette mål og få laget til å spille sammen, som et fotballag. Hvis vi ikke lykkes som team må vi se oss i speilet, for da er det ikke rammebetingelsene som svikter. Lojalitet er viktig. Folk skal vite at Eivind støtter dem. Jeg liker å stå i det. Som leder er det bedre å oppsøke utfordringene enn å skygge unna.

– Rundt 120 ansatte går av med pensjon på Hydro i nærmeste framtid. Skal disse erstattes?

– Både og, program 2019 dreier seg om produksjon: hvordan man skal bli verdensledende innen vedlikehold, øke produktiviteten, gjøre ting smartere og automatisere, som robotisering og ha ubemannet kjøretøy. Hydro Sunndal har vært flink i mange år på forbedring. Når det er naturlige avganger må en tenke ny teknologi. Noen må erstattes. Vi skal fortsatt ta inn lærlinger.

Fremover skal man se på langsiktige løsninger og finne ut hva man trenger av kompetanse.

– En må skape nysgjerrighet, og fange ungdommens interesse tidligere enn før. Som et tiltak for å lære lokalsamfunnet enda bedre å kjenne har vi planlagt workshop med sentrale personer, som ordfører, til høsten, for å se på muligheter og synergier i lokalsamfunnet, for eksempel hva vi kan gjøre for å knytte til oss leverandører. Fagforeningen blir sentral da.

Mikalsen sier det er en bransje under press, metallpriser har falt en del, og det er litt svakere resultat i år. Mange konkurrenter sliter og noen forsvinner plutselig. At Hydro gjorde det bra i 2015 betyr ikke at man kan slå seg til ro:

– Petter Northug må utvikle seg han også for å bli bedre må han gjøre noe nytt. Vi må være sultne, våkne og se oss rundt for å posisjonere oss. Det er krevende, men vi har lyktes relativt bra. Jeg vil skryte av fagforeningen: de er med på reisa og har mange gode innspill.

Mikalsen har kone i Mosjøen og tre barn. Den eldste går på skole i Trondheim. De kommer på besøk til Sunndal og sjøl reiser han til Mosjøen hver 14. dag.

– Jeg ser ikke bort ifra at de vil flytte hit, men de må ville det sjøl, jeg vil ikke presse dem. Den yngste på 12 er litt skeptisk, mens den mellomste kan se det for seg. Jeg må uansett strekke meg som far.

Han ser for seg å bli i Sunndal en god stund:

– Skal en gjøre en god jobb må en ha kontinuitet. Forbedringsprogrammer i organisasjonen trenger tid.

Fabrikksjefen drev med skipsbygging før verkssjefsjobben i Alcoa Mosjøen, gikk mye skole og tok før det fagbrev som mekaniker.

– Europas største aluminiumsverk ligger i Sunndal, tenk på det!

Mikalsen smiler, og reflekterer over hvordan det er å ha tilholdssted i et lite samfunn.

– Det kan gjøre oss sårbare, samtidig kan det snus til en styrke med stort eierskap og lojalitet blant folket. En må ha det beste av mannskap for å ligge fremst på innovasjon og teknologi. Jeg er svært optimistisk med hensyn til Hydros framtid.