Med 8 mot 7 stemmer vedtok kommunestyret i Halsa torsdag kveld at det skal gjennomføres en ny folkeavstemning om kommunereformen. Kommunestyrerepresentant Einar Vaagland (Ap) er en av dem som står bak innbyggerinitiativet som har krevd å få ny avstemning. Initiativet samlet 419 underskrifter. De mener kommunestyrevedtaket om å slå seg sammen med Hemne og deler av Snillfjord ikke har dekning i folkeavstemningen fra tidligere i vår. Halsa kommunestyre vedtok i juni med 8 mot 7 stemmer å bli del av en ny kommune bestående av Hemne, Halsa og Snillfjord. Snillfjord har etterpå valgt å dele seg i tre.

Ikke til kommunestyret

Under kveldsmøtet torsdag var det et forslag fra ordfører Ola Rognskog som ble vedtatt. I den kommende folkeavstemningen får innbyggerne i Halsa tre valg: Halsa alene – Halsa sammen med Hemne og deler av Snillfjord – eller Halsa og Surnadal. Resultatet av folkeavstemningen skal oversendes fylkesmannen innen 1. oktober. Resultatet skal ikke opp til ny behandling i kommunestyret.

– Håper på klart flertall

Einar Vaagland var sammen med Ivar Betten de eneste fra Arbeiderpartiets gruppe som støttet kravet om ny folkeavstemning. Dagen derpå sier Vaagland til Driva at han er fornøyd med at flertallet i kommunestyret har vedtatt at det skal bli ny folkeavstemning.

– Det viktigste nå er at vi får et klart flertall for det ene eller det andre alternativet. Nå er det opp til folket å bestemme. Jeg hadde helst sett at det bare ble to alternativ å forholde seg til. Jeg mener Surnadal-alternativet ikke kan vinne, siden Surnadal og Rindal ikke fikk mer enn 18% oppslutning i folkeavstemningen i april. Blir det et klart flertall for Hemne-alternativet er vi fornøyd. Men dersom Halsa får et klart flertall blir jeg overrasket om ikke saken ikke kommer opp igjen i kommunestyret.

– Det viktige nå blir at vi som bor i kommunen samler oss bak ett av valgene, sier Vaagland.

Ordfører Ola Rognskog har ikke ivret for ny folkeavstemning, men sier dette er et krav innbyggerne har rett til å fremme. Han forsvarer gjeldende kommunestyrevedtak om å gå sammen med Hemne og deler av Snillfjord ut fra at politikerne må bruke politisk skjønn.

– Jeg tar til følge at det nå blir ny folkeavstemning der resultatet skal oversendes fylkesmannen. Jeg regner med at resultatet er klart 30. september.

– Hvordan tror du oppmøtet blir?

– Vanskelig å si. Sist var vi over 60 prosents oppslutning. Jeg frykter dessverre for at den blir lavere denne gangen. Det var mange som skreiv under kravet om ny folkeavstemning, men det var også mange som ikke gjorde det.

Mandag 3. oktober presenterer fylkesmannen i Møre og Romsdal sitt forslag til hvordan de framtidige kommunegrensene skal være.