Lørdag 27. august kan du oppleve Landbrukets dag på Trekanten på Sunndalsøra.

– Vi arrangerte landbrukets dag for første gang i fjor, og det gikk så bra at vi gjentar suksessen i år. Det blir det samme opplegget og på samme sted som i fjor, men det er nå litt utvidet og med flere aktiviteter, sier Tove Ørsund, leder av Sunndal landbruksforum og sjøl bonde. Landbruksforum er paraplyen for landbruksorganisasjonene, som for eksempel bygdekvinnelag.

– Det er for å vise fram landbruksnæringen på en positiv måte at vi gjør dette, og for å vise fram hva vi driver med i landbruket.

Det er i dag 100 enkeltforetak i landbruket i Sunndal kommune, opplyser hun. På lørdag kan du se og oppleve noe av det næringa har å by på.

Jurklutkonkurranse

Landbrukets dag foregår på Trekanten. Ørsund forteller at det blir jurklutkonkurranse, og for dem som lurer på hva det er:

– Det er våte kluter som en skal kaste i bøtter som vi bruker i fjøset. Et par bønder drar det hele i gang, før publikum får prøve. Alle får delta og vi deler opp i tre klasser: en for barn, en for damer og en for herrer. Det blir premier til beste kastere, sier Ørsund.

Nortura skal stå på stand. De har med seg en spekeskinke man kan gjette vekta på og den som tipper rett vekt eller er nærmest får skinka med seg heim.

Ørsund forteller videre at Tine stiller med smaksprøver på noen av sine produkt.

Gjøra Bygdekvinnelag og Fahle bygdekvinnelag selger kaffe og vafler med heimelaga sunndalsgraut.

Åse Torvik fra Mosbøen gard kommer med flatbrød.

– De har fått flere priser, sier landbrukssjef i Sunndal, Kristin Andersson. Hun er litt spent på været lørdag, men håper på finvær og at det kommer mange folk.

Rekordtidlig potet

Videre stiller også Sunndal Bondelag og Ålvund Bondelag på stand, for å vise fram Bondelaget.

Sunndalspotet kommer også med poteter på Trekanten. Berit Rolandsen stiller som representant for Sunndalspotet, forteller Ivar Bakken.

– Trenden er at folk vil ha småpoteter av samme jevne størrelse som blir ferdigkokt samtidig. Folk vil lage god mat og det er enklere med poteter av jevn størrelse og som er mindre. Dette satser vi derfor mer på, og på lørdag vil vi dele ut smaksprøver av disse små potetene, sier Bakken. I år var en del potet ferdig 14 dager før normalt, og det var rekordtidlig. Det var typen Solist som var ferdig tidlig.

– Vi selger poteter til butikkjeder og dekker det meste av Møre og Romsdal. Vi leverer også poteter til en god del Coop-butikker i hele Midt-Norge, sier han.

Sunndal skogeigarlag med Anders Røkkum i spissen deltar også på landbrukets dag. Det gjør også Kåre Langset: maskinentreprenør og sauebonde.

– Langset vil ha med seg noe utstyr, som traktor og rundballepresse.

Det blir også anledning til å ri en liten runde, for Sunndal rideklubb stiller med flere hester. Dette blir ved gamle Øra skole. Marit Hjellmo har med seg sauer, og det arbeides også med å få storfe ned til Trekanten lørdag: ku eller kalv.

– Det blir en dag med mye forskjellig å se og oppleve av aktiviteter, sier Ørsund til Driva. Hun håper på mange folk og mye liv lørdag.

Søndag er Åpen Gard hos Ole Marvin Aarstad i Eidsvåg.