Det er noe av det som gir høsten mening for mange. Å kunne rusle ut i skogen med kurven klar. Finne skatter på gjemte plasser. Komme heim og tilberede de lekreste stuinger, sauser og supper. Og så – å nyte smaken av sjølplukket sopp.

– For all del; folk må bruke skogen, sier Reiten.

– Det er det også mange som gjør, og det er kjempebra! Og folk må gjerne plukke sopp. Men ta bare det du er helt sikker på, legger hun til.

En liten bit nok

Reiten har akkurat vist fram flere sopper av arten som man absolutt ikke skal plukke og legge i soppkurven. Hun vil gjerne vaske fingrene grundig etter å ha holdt i soppene. For så giftig er den spisse giftslørsoppen. Sjøl en svært liten mengde, en bit på størrelse med en sukkerbit, kan gi alvorlig forgiftning. Dette er soppen som forårsaker flest alvorlige forgiftninger i vår del av landet. Og i år har det vært svært gode vekstforhold for soppen.

– Det er veldig mye av den, sier Reiten.

– Den er dødelig giftig. Spiser du en halv slik sopp, ja, da er du ferdig, understreker hun.

Skader nyrene

Spiss giftslørsopp har en rødbrun-oransjebrun hatt, som er mørkest i midten. Hatten har nesten alltid en spiss pukkel. Stilken er okergul først, men blir rødbrun når den blir eldre. Spiss giftslørsopp vokser fra august til november, først og fremst i fuktig og sur granskog, men den forekommer også i furu- og løvskog. Den vokser ofte i samme skogsområde som en av høstens lekkerbiskener – traktkantarell – og derfor er det viktig å være forsiktig så man ikke tar feil.

– Jeg forstår i grunnen ikke at det går an å ta feil, sier soppkontrolløren. Hun viser til at soppene ser helt forskjellige ut. Når man kommer heim med «fangsten» etter sopptur, er det viktig å sortere og renske soppene hver for seg. Men hvert år meldes det om forgiftningstilfeller.

Giftslørsoppen inneholder giftstoffet orellanin, forklarer Reiten. Denne uhyggelige giften virker sakte og skader lever og nyrer. Symptomene kommer vanligvis fra 36 timer til seks dager etter inntak. Man kan få influensalignende symptomer, magesmerter, oppkast og diaré. Fra tre til 17 dager etter inntaket kan det gradvis utvikle seg symptomer og tegn på nyresvikt. ​​En kan få uopprettelige nyreskader, og det kan bli aktuelt med langvarig dialysebehandling eller nyretransplantasjon. Det er også registrert dødsfall her i landet etter inntak av soppen.

Ved mistanke om inntak av slik sopp er det viktig å straks framkalle brekning (oppkast) og oppsøke lege snarest.

Fem sikre

Reiten råder alle som er usikre, om å holde seg til de fem sikre soppene. Dette er sopper som ikke har noen «dobbeltgjengere»: Kantarell, blek piggsopp, fåresopp, matblekksopp og matriske. Før var det seks «sikre», men rødskrubben er fjernet fra lista fordi den kan gi plager for enkelte dersom den ikke stekes nok.

Skulle du ha spørsmål om sopp, er du velkommen til å ta kontakt, sier soppkontrolløren. Hun arrangerer også gjerne kurs på forespørsel. Reiten har vært soppkontrollør siden 1983. Sjøl er hun svært glad i sopp, og forteller at hun plukker gjennom hele høsten og lagrer i fryseren.

– Steinsopp og blek piggsopp er favoritten, nikker hun.

Og på spørsmål om hvor hun finner de fineste skattene, svarer hun ganske enkelt, og med et lurt smil:

– I skogen!