Det var i to perioder; oktober – november i fjor og i april i år banden var i aksjon. Den rumenske mannen møtte nylig i tingretten i Sør-Trøndelag, tiltalt for å ha stjålet lommebøkene fra 13 kvinner og en mann – alle i alderen fra 75 til 87 år.

Det startet i Brumunddal i slutten av oktober. Da hadde mannen og to venner akkurat kommet til Norge. Han hadde mistet jobben, og familien hadde havnet i en vanskelig økonomisk situasjon. I tingretten forklarte mannen at han ville dra til Norge for å finne arbeid. Dette festet retten imidlertid ikke lit til. Allerede dagen etter at de kom til Norge stjal banden den første lommeboka. Det skjedde på Kiwi Brumunddal. Deretter fortsatte ferden til Ringebu, Ålesund, Molde og Sunndal. Ved Coop Extra på Sunndalsøra oppsøkte banden ei kvinne på 78 år, og stjal fra henne ei lommebok med 275 kroner i kontanter, samt tre betalingskort. Mannen benyttet deretter ett av kortene til urettmessig å ta ut 6400 kroner fra en minibank. Banden dro videre til Trøndelag; Melhus, Orkdal, Malvik og Stjørdal. Et par uker seinere dukket banden opp i Steinkjer, Levanger, Trondheim og Dombås. Noen måneder seinere, i april, skal mannen ha tatt ei lommebok fra en eldre mann i Lillehammer. Dagen etter var banden tilbake i Ålesund, hvor de ifølge tiltalen skal ha forsøkt å ta lommeboka fra ei 83 år gammel kvinne.

Tatt i Molde

Politiet så snart en sammenheng da det kom anmeldelser i ulike politidistrikter. Felles var at ofrene var eldre kvinner og at tjuveriene skjedde på kjøpesenter og store dagligvarebutikker. I Trøndelag var det tidligere opprettet en egen gruppe for etterforskning av det som omtales som «mobile vinningskriminelle». Gruppa gjorde søk til andre politidistrikt. Snart kunne de sette en danskregistrert bil i forbindelse med tjuveriene, og etterforskningen ledet til en mann som disponerte bilen og hadde tilknytning til en leilighet i Danmark. Politiet knyttet først en telefon og seinere flere nummer til tjuveriene. Trafikkdata viste et mønster for særlig tre telefoner som ble brukt i Norge, som gjorde at man anså det som sannsynlig at det var disse som sto bak den lange rekka av lommetjuverier.

Da politiet fikk indikasjoner på at mannens telefon var på veg tilbake til Norge, reagerte de raskt. 6. april sto lovens lange arm på ferjekaia på Molde og ventet. Mannen og to andre han på dette tidspunktet reiste sammen med ble pågrepet.

Koden på lapp

Videobilder har vist at banden hadde flere framgangsmåter for å lure til seg penger. I Ålesund ser man at to av mennene først observerer at den 80 år gamle kvinna betaler med kort i en forretning og trolig greier å se hva som er PIN-koden hennes. De følger etter, og sirkler rundt kvinna, som har lommeboka i veska og veska i handlevogna. De lykkes først ikke med å ta lommeboka, men følger etter til parkeringsgarasjen hvor de klarer å gjennomføre tjuveriet. I nesten alle sakene går det igjen at det er eldre kvinner som har lagt veskene sine i handlevogna eller rullatoren, før mennene sirkler dem inn og utfører tjuveriene når kvinnene står med ryggen til handlevogna. Videobilder har også vist at den ene plasserer seg slik at han skygger for innsyn fra andre handlende.

– Tidspunktene synes også planlagt idet det erfaringsmessig er på formiddagen eldre kvinner handler, og det heller ikke er særlig mange andre i butikkene, heter det i dommen fra Trøndelag tingrett.

Videobilder viser også at de to avleder sine ofre for å gjennomføre tjuveriene. Ei av kvinnene har forklart at en mannsperson snakket til henne på et språk hun ikke forsto. Det førte til at hun snudde ryggen til rullatoren et øyeblikk. Da hun skulle betale, oppdaget hun at lommeboka var borte.

Mannen forklarte i retten at PIN-koden til kortene de tok ut penger fra, sto på lapper som lå sammen med kortene. Ei av ofrene forklarte at hun hadde skrevet ned koden etter en gang hun hadde tastet feil flere ganger, og opplevd det som pinlig at det hadde blitt så lang kø. Hun hadde glemt at hun fortsatt hadde lappen i lommeboka.

I tingretten erkjente den rumenske mannen i 40-åra seg skyldig i tjuveriene, med unntak av forsøket i Ålesund i april. Han nektet imidlertid for å være en del av en organisert kriminell gruppe.

Tingretten mener den tredje mannens rolle var å vente utenfor med bilen. Retten mener han likevel var kjent med det som skulle skje inne i butikkene. De tre delte også utbyttet. Gjennom overvåkningsbilder kan en også se hvordan mennene bytter klær, og at de går inn i butikkene uten briller og caps, men alltid har dette på seg når de tar ut penger fra minibankene.

Sør-Trøndelag tingrett mener det ikke var troverdig at mennene skulle til Norge for å jobbe.

– Uansett er de ikke lenger på jobbsøk når de forlater Ålesund. Da er det et mønster i atferden, heter det i dommen.

Den 47 år gamle mannen ble i tingretten dømt til to års fengsel. Han må også betale skadeerstatning til kvinnene.

Mannen er også tidligere straffet i Sveits og Nederland.