- Nesten uvirkelig: Mari Berset Lien, Ingrid Smisethjell, Oda Johnsen, Ane Berset Bøklep og Nina Aal Johansen spiller alle på Sunndals damelag i 2. divisjon. De er stolte og gleder seg over sunndalsjentas prestasjoner. Foto: Ingrid Ellevset

Det er lørdag ettermiddag. Om halvannen time er det avspark for damekampen mellom Sunndal og Tynset på Sande stadion. Grasmatta er grønn og klar. Etter tapet mot Trondheims Ørn forrige helg vil laget reise kjerringa – men akkurat nå er det noe annet jentene snakker om.

Et bilde.

Av en portugisisk fotballhelt og ei smilende sunndalsjente – side om side. Mellom dem et trofé; ett som som deles ut til Europas beste fotballspillere. Det er et eventyr. Det blir ikke mer eventyrlig. Man kan bli noe stort, noe skikkelig stort, sjøl om man kommer fra et lite sted. På bildet står Cristiano Ronaldo og Ada Stolsmo Hegerberg – henholdsvis beste mannlige og kvinnelige fotballspiller i Europa for sesongen 2015/16. Prisen ble delt ut under mesterligatrekningen i Monaco torsdag kveld. Et stort og et stolt øyeblikk. For Norge. Og for Sunndal.

Stolt

– Jeg har aldri vært med på noe lignende. Det var litt av et opplegg, og jeg må si at det var rørende å få en slik pris. Det er et virkelig bevis på at nå er jeg i toppen, og der er det viktig for meg å levere også i fremtiden, sa Hegerberg til VG etter å ha motatt prisen. Som alltid ydmyk, jordnær, likendes. Og trygg. Sjølsikker.

– En hadde jo vært stolt bare det hadde vært en nordmann som hadde oppnådd noe slikt. Men så er det faktisk ei som kommer fra lille Sunndal, sier kaptein på Sunndals damelag, Mari Berset Lien, og rister litt på hodet. Smiler.

Som resten av Sunndal gleder hun seg på vegne av Ada, unner henne all mulig suksess, og heier på henne i fortsettelsen.

– Jeg har trent sammen med Ada, da jeg spilte på J16, ble hun tatt opp fra J14 og trente sammen med oss. Ada har jo ikke trent på jentelag, hun trente på guttelag hele vegen, minnes Berset Lien, og snakker om treningsiveren hun la for dagen. Kvalitetene hennes som spiller.

Til Driva har Jarl Torske og Eli Landsem, som begge har trent Ada på landslagsnivå, sagt at Adas største styrke er hodet. Innstillingen hennes, råskapen. Den sterke viljen. Hun er en vinnerskalle, som stiller store krav til seg sjøl både på trening og i kamp. Slik har hun alltid vært. Begge løfter også fram hennes enorme potensial. Ada har fortsatt mye å by på. Dette er bare begynnelsen.

«Ada Hegerberg skal vi være veldig stolte av», skriver VG i en kommentar før helga. «Ekstremt fortjent. Det er en pris for å ha trent litt mer, litt smartere og litt bedre enn de aller fleste andre. Det er en dedikasjon hun deler med mannen hun sto sammen med på scenen», skriver Aftenposten, og fortsetter: «Det beste av alt? Hun er 21 unge år, med god tid til å bli bedre.»

Inspirerer

Mari Berset Lien, Ingrid Smisethjell, Oda Johnsen, Ane Berset Bøklep og Nina Aal Johansen er skjønt enige om at Adas prestasjoner på fotballbanen er med på å inspirere til innsats.

– Det viser jo at det kan være mulig for alle å nå så langt. Klart det kan være god motivasjon, spesielt for yngre spillere, nikker de.

Jentene synes det er fint at Ada gjerne trekker fram bakgrunnen sin i Sunndal fotball. Norges største fotballstjerne legger aldri skjul på at det hele startet i Sunndal – sjøl om hun flyttet fra stedet i ung alder for å spille i Toppserien.

– Sunndal er jo en fotballkommune. Grunnlaget ble lagt her, nikker Mari. Og viser til at Sunndal har fått fram flere gode jentespillere. Jentene lister opp flere navn uten å nøle.

– Det viser vel at det er noe som er gjort rett i Sunndal fotball, sier Smisethjell.

De rød- og hvitkledte jentene utenfor klubbhuset på Sande stadion forteller at de fikk trent sammen med både Ada og søstera Andrine i fotballhallen i Sunndal i jula for snart to år siden. Det gjorde inntrykk.

– De spiller jo på et helt annet nivå enn oss, sier Smisethjell med  et smil. Men sunndalsspillerne roser begge jentene for å være «nedpå». De var seg sjøl. Inkluderende og åpne. Og hyggelige.

– De ga oss high five, forteller jentene. Og legger til at de merker seg at jentene holder fast ved sunndalsdialekta.

Slikt betyr også noe.