11. august ga Fylkesmannen tillatelse til skadefelling av jerv i beiteområdet til Sunndal beitelag - Grøvudalen øst etter funn av fem kadaver som av Statens Naturoppsyn (SNO) ble vurdert å være antatt tatt av jerv. Tillatelsen ble seinere forlenget etter funn av nye kadaver hvor dødsårsak var «antatt sikker jerv». Jerven ble også observert i beiteområdet av det kommunale skadefellingslaget ved flere anledninger.

Fellingstillatelsen ble forlenget fram til og med onsdag 24. august.

25. august ble det gjort tre nye kadaverfunn i beiteområdet. Ett av dem var dagferskt. Kommunen søkte om forlenget skadefellingstillatelse, men fikk avslag.

– Fylkesmannen har lagt særleg vekt på at området er jerveprioritert område i forvaltningsplanen, og at det finst anna tilfredsstillande alternativ til felling for å hindre vidare skade, heter det i vedtaket.

Det vises til at det er startet tidligsanking i området, og at rundt halvparten av besetningen er samlet inn. Fylkesmannen mener vilkårene i rovviltforskriften for å gi skadefellingstillatelse ikke er til stede, og mener det å sanke ned resten av besetningen er et tilfredsstillende alternativ til felling.

Kommunen har i søknaden om fellingstillatelsen gitt uttrykk for at det vil være en fordel for neste års beitesesong at jerven blir felt.

– Skadefelling kan ikkje nyttast som eit bestandsregulerande tiltak, påpeker Fylkesmannen. Det minnes i avslaget om at skadefellng er et virkemiddel for å avhjelpe akutte skadesituasjoner som kan oppstå, og at det kun skal iversettes dersom det ikke finnes noen annen tilfredsstillende løsning.

Siden 1. august i år er det dokumentert og antatt jerveskade på 11 lam og ei søye i ømrådet til beitelaget.