I kommunestyrets spørretime onsdag tok Magnar Dalsegg (H) opp et brev som har kommet til Rindal kommune angående manglende jordmordekning. 11 unge par i Rindal har skrevet under på brevet.

Dalsegg tok spørsmålet i brevet videre; - hvorfor klarer vi ikke å få tak i jordmor i 20 prosent, og er det noe kommunen kan gjøre i den anledning?

Brevet starter slik: "I dag er vi mange gravide kvinner i Rindal kommune. Kommunen ytrer stadig et ønske om flere innbyggere i kommunen, derfor er vi mildt sagt skuffet over å ikke bli prioritert.

Rindal kommune har til daglig en dyktig jordmor i 20 % fast stilling. Den faste jordmora i kommunen er nå ute i permisjon, og vi mener at det langt fra er gjort tilstrekkelige tiltak for å ansette vikar i dette tidsrommet."

Brevskriverne kommer også med påstander som faller rådmannen tungt for brystet: "Ja, det er vanskelig å skaffe jordmødre i distriktet når stillingen bare blir utlyst i de lokale mediene Trollheimsporten og Driva. Ja, det er vanskelig å skaffe jordmødre i distriktet når stillingen kun er utlyst i en periode på to uker før jul.

Når vi i tillegg vet at kvalifisert personell har blitt tilbudt stillingen, men til lønn under tariff, kan vi ikke få ytret hvor lite imponerte vi er over kommunens behandling av denne saken." skriver de.

Rådmann Birgit Reisch avviser at jordmormangelen i Rindal har noe med sparetiltak å gjøre, og påpeker at de har søkt å fylle den 20 prosent vakante stillingen.

Hun avviser også at de skal ha tilbudt stillingen til noen til lønn under tariff.

- Det er ikke slik vi gjør det i Rindal at vi tilbyr stillinger til under tariff. Det kan være at folk som blir tilbudt en stilling er misfornøyde med tilbudet, men i så fall vil det jo være åpent for forhandlinger, påpeker Reisch.

Hun opplyser at kommunen har forsøkt å få til en avtale med nabokommunene om jordmor som kan ha en dag i uka i Rindal, men det har ikke lyktes å få i stand en slik avtale.

Den avtalen de har fått på plass med Orkdal innebærer at de gravide i Rindal må kjøre til Orkdal for å møte jordmor.

De som har skrevet under på brevet er ikke fornøyd med en slik ordning. De bemerker blant annet tidsbruken for dem som fortsatt er i jobb under svangerskapet, samt at graviditet medfører at vordende mor gjerne er trøtt eller plaget av svangerskapskvalme, noe som dårlig lar seg kombinere med bilkjøring.

Rådmannen vil gjerne invitere alle dem som har skrevet under på brevet til en prat og orientere om hva kommunen har gjort for å forsøke å skaffe jordmorvikar til bygda.