Gjennom et langt jeger- og turliv har Arild Linseth (64) på Sunndalsøra opplevd mye i fjellet. Nylig kom han ut for en svært så spesiell opplevelse under reinsjakta i Kvitådalen. Det var varmt, og han hadde sittet lenge på post med jaktrifla si uten å se snurten av rein. Han følte behov for å avkjøle og vaske seg i bekken som rant femti meter unna.

– Jeg var helt alene, kledde av meg og tok med meg såpe, håndduk – og geværet ned til bekken. Jeg vasket meg, gikk opp til sekken for å finne meg ei rein truse da jeg ble var noe i øyekroken. Ei simle med kalv kom springende. Det var akkurat det jeg hadde kort på. Dyra bråstoppet da de fikk se den nakne skapningen. Dermed var det bare å skyte. Begge gikk i bakken. Fikk på meg trusa før jeg gikk bort til dyra og vommet ut. Jeg er blitt en bløtere kar med åra, og kjente på at det var vemodig å skyte. Det er langt mer stas å skyte en bukk. Men slik er nå en gang jakta, konstaterer Linseth.

Arild Linseth er en erfaren og dyktig jeger. Hytta han har i Torbudalen er mye i bruk.

– Det er nesten slik at jeg bor der i sommerhalvåret. Er der også om vinteren. Hytta arvet jeg etter far. Var ett år da jeg var der for første gang i 1953. Jeg begynte å jakte på rein i området da jeg var 23 år.

– Har du tall på hvor mange dyr du har skutt?

– Ja, jeg fører dagbok. Simla jeg skjøt nå var den 72. reinen jeg har båret ned fra fjellet. Har riktig nok fått hjelp noen ganger, men jeg har hjulpet andre så det går opp i opp.

Har også vært en del på hjortejakt og elgjakt.

– Elgjakta er blitt så kostbar. I tillegg er det langt å kjøre. Har kuttet ut den i år.

– Du har prioritert å bruke mye av fritida di i fjellet?

–  Ja. Da jeg jobbet på Nofima hadde vi skiftordninger der vi opparbeidet oss perioder med avspasering. Fritida ble og blir ofte tilbrakt i fjellet.

Reinsjegeren var på plass i hytta i forkant av jakta. Han så flere flokker på Nonsfjellet, men så snudde vinden, dermed forsvant reinen.

Linseth mener mange av den nye generasjons reinsjegere går for mye på toppene i stedet for å sette seg ned og bruke kikkerten.

– Før i tida var det tabu å gå på toppene.

– Du har opplevd mye som jeger?

– Ja, det har jeg. Kunne ha fortalt mange historier.

– Kanskje ikke noen som er så spesiell som det å skyte rein i blanke messingen?

– Nei, jeg har hørt at folk har skutt mens de løste broka. Det må vel være det nærmeste.