I 2015 opprettet Nesset kommune «Verdens gapahukdag». Dette som en hyllest til hverdagsfriluftsliv og nærturområder. Kommunen finner grunn til å fortsette å markere dagen, og det gjøres på tirsdag.

I Nesset er det kåret «årets gapahuk» siden 2015. Dette gjør kommunen for å oppmuntre til aktivitet i alle nærmiljø. På Verdens gapahukdag deler ordføreren ut skilt og pengebeløp til en av de foreslåtte gapahukene. Kommunen oppfordrer til nominasjoner.

Hva er så en gapahuk? En gapahuk er en enkel, åpen trekonstruksjon med tak. Der kan du hvile, spise niste eller bare sitte ned. Mange gapahuker ligger i nærheten av boligområder og rekreasjonsområder. De fleste gapahuker er bygd på dugnad og er et synlig bevis på fellesskap og interesse for å legge til rette for friluftsliv.

Nasjonalt som lokalt er det et mål å legge til rette for turstier eller turveier i nærheten av boligområder. Dersom det i tillegg bygges en gapahuk vil det føre til at flere kommer seg ut. Gapahuken er en flott møteplass i naturen, og muliggjør i større grad friluftsliv hele året.