I de mest hektiske periodene på vårparten var godt over 100 personer i sving ved Vaagland Båtbyggeri, noe som ellers er et godt bilde på dagens situasjon for verftet. For med mange oppdrag i ordreboka og stadig utvikling på flere fronter ser framtida lys ut for verftet og de 46 ansatte. Eller som de gjerne sier sjøl:

– Vi holder oss godt flytende!

Med et resultat for første halvår på nesten 11 millioner kroner – og med flere byggeprosjekt og stor aktivitet, er daglig leder Isak Berntsen naturlig nok godt fornøyd med tingenes tilstand. Hovedårsaken til suksessen mener han blant annet er omorganisering i bedriften, og at de har fått skikkelig fotfeste i havbruksnæringen.

– Vi begynte å jobbe med leveranser til havbruksnæringen for fire år siden. Å komme inn i et nytt segment har vært gunstig, og det har bare ballet på seg i det vi driver med. Vi bygger alle typer båter, men med hovedvekt på havbruk og fiskeri, sier han.

Trygge arbeidsplasser

Med nedgangstider i oljenæringen har mange bedrifter vært gjennom tøffe tak og spisset produksjonen. Båtbyggeriet på Vågland har bevisst valgt å ikke gå offshore, men heller ikke her de helt unngått å føle litt på tøffere tider.

– Vi har vært gjennom en periode med permitteringer og manglende kundegrunnlag. Men vi satset offensivt, og i erkjennelsen av at kundene ikke oppsøker oss – men at vi må oppsøke kundene, etablerte vi blant annet en egen markedsavdeling. Slik er det lettere å få jobber, fastslår Berntsen.

Omorganiseringen, eller endringstiltakene som bedriften har gjort, har gitt seg positive utslag. Byggenummer 153 blir ferdig i midten av oktober, og nummer 154, den tredje avlusningslekteren, skal leveres i mars.

– For øyeblikket har vi nok i ordreboka, og i tillegg er vi også i en forhandlingsfase om flere andre prosjekt, blant annet bestilling og igangsetting av bygg nummer 155. Dette er en servicebåt som skal leveres høsten 2017, forteller han.

I tillegg jobbes det med flere andre prosjekt, så med andre ord betyr dette full beskjeftigelse og ingen fare for permitteringer ved verftet framover.

Til oppdrettsnæringen

Morselskapet Vaagland Eiendom AS etablerte i januar datterselskapet Vamar AS, som har spesialisert seg på SLC-lektere med teknologi for lusefjerning om bord. Den første avlusningslekteren, SLC 01, er allerede utleid og satt i drift hos SalMar Farming, der den hittil har avluset 25.000 - 30.000 tonn laks. Den er nå på vei nordover over Folla for å ta fatt på et nytt oppdrettsanlegg for SalMar Farming.

Det jobbes nå på lekter nummer to ved båtbyggeriet. SLC 02 (byggenummer 153) skal være leveringsklar for SalMar Farming i oktober, og SLC 03 (byggenummer 154) skal være klar for utleie til Hydro Fish Care AS i mars 2017. Felles for alle disse lekterne er at de er utstyrt med Hydrolicer avlusningssystem, der manøvreringsenheter om bord gjør at de kan opereres ved oppdrettsanleggene uten bistand fra slepebåt.

– Vi har bygd slike lektere før, men nå driver vi også med utleie til ulike aktører, og det har vi ikke gjort tidligere, sier Berntsen.

Det er daglig leder i morselskapet, Peter Kristjan Vaagland, som også er daglig leder for det nye selskapet.

Jakter lokal ungdom

Ved Vaagland Båtbyggeri, som er Halsas største private bedrift, trenger man mange typer kompetanse. I den anledning var bedriften også representert under Karrieredagene i Surnadal, der 250 10.-klasseelever fikk bedre innblikk i ulike bedrifter, utdanning og yrker.

Verftet er alltid på jakt etter lokale lærlinger og det er derfor viktig å markedsføre seg godt til ungdom som snart skal ta et viktig valg med tanke på studier og framtidig yrke.

– Yrkesutdanning er vegen til lærlingeplass, og vi er alltid på jakt etter lokal ungdom med lokal forankring som ønsker å være lærlinger hos oss. Rekruttering gjennom lærlingeordningen er et satsingsområde for oss, sier Berntsen.

Bedriften trenger alt fra sveisere, industrirørleggere og industrimekanikere, med mer – til ingeniører. Folk med administrativ utdanning, som økonomer trengs også. For å nevne noe.

Ønsker flere damer

Som lærling får man inn de nødvendige basiskunnskapene, en får prøvd seg på alle typer arbeid i ulike prosjekt, noe som er verdifullt for både ansatt og bedrift.

– Vi trenger fagkompetanse i mange valører, og Vaagland Båtbyggeri er en spennende lærebedrift, fordi lærlingene får prøvd seg på veldig mye forskjellig. Fra vi strekker kjølen på en båt og fram til tv-skjermene og alt innvendig er ferdig montert er det veldig mye som skjer, sier Berntsen.

Nå har bedriften fire lærlinger. Men av de 46 ansatte er det per i dag bare fire damer. Flere jenter står derfor høgt på ønskelista.

Mulighetene ved båtbyggeriet er altså mange for ungdommer som skal velge vegen videre i livet. Og noen av disse vil sannsynligvis velge relevant utdanning og bli en viktig del av båtbyggermiljøet på Vågland i framtida.