I grønnsakshagen finner barna flotte grønnsaker i mange farger. Foto: Elin Høstmark
Kjempestor squash! Johannes Bredesen holder et godt tak i den.. Foto: Elin Høstmark

Når barnehagebarna og skolebarna i disse dager er på Flatvad på Grøa for å plukke grønnsaker og frukt er det et resultat av det de har sådd tidligere i år. Barna og skole-elevene følger garden i et år og får med seg prosessen fra såing til innhøsting.

Det er store mørkegrønne squash, rødbeter, grønne friske sukkererter, røde reddiker, gulrøtter i ulike farger og gule blomster som møter dem i hagen på Flatvad. Driva var med barnehageungene fra Hoelsand på fredag for å gå i hagen og høste inn grønnsaker og blomster. Gjengen Driva møtte var en fin blanding av gutter og jenter på 5 år, og de koste seg stort i sola på garden.

– Se denne store her!

Johannes Bredesen holder opp en kjempestor squash med sine små hender.

Jentene Mari, Selma og Julie smaker på blomster: blomkarse, ringblomst og kornblomst, men de synes det er litt sterk smak.

Lenger borti hagen er det store røde rødbeter.

– Hva kan en bruke dem til? er det noen som spør.

– Sursylting og suppe. Suppa blir helt rød, så det er artig, sier Rita.

Barna går videre og sammen med Rita Flatvad plukker de løk, persille, reddiker, rødbeter, erter og gulrøtter. De legger alle grønnsakene oppi små trillebårer og kjører dem bort til det lille huset der de skal spise.

De går videre til friske grønne vekster med sukkererter. Og lenger bort er det espalier eller epletrær som er laget som en

fin hekk. Barna strekker seg etter de røde eplene som henger på trærne og smaker på dem.

Ragnhild Botten fra barnehagen forteller at de har hoppet i høyet, tatt opp gulrøtter og poteter, og smakt på det de har plukket.

– Dette er et kjempebra opplegg. Rita er veldig flink. Barna får se på dyra, hoppe i høyet. Vi får ta med grønnsaker til barnehagen der vi lager grønnsaksuppe og spiser dem slik de er. Vi har også laget potetstappe.

Barna har vært her flere ganger:

– Da vi var her i vår sådde vi grønnsakene. Og vi har vært her en gang i måneden. Rita bruker å lage grønnsaker med dipp og stekte grønnsaker sammen med oss, sier Botten.

Barnehagebarna deltar i alt fra dyrestell til dyrking av kjøkkenhage og matlaging når de er på garden.

Rita Dyrnes Flatvad har avtale med barnehagetjenesten. I barnehagene er det de som blir fem år som får besøke garden. Det er barnehagene Holten, Tredal og Hoelsand som er med på opplegget. De er inndelt i 10 grupper og bytter på å komme. Rita har besøk seks dager i måneden og hun har en halv stilling med dette. Kontrakten går ut i februar. Skolehagen er også et samarbeid med skoler og det er Tredal, Sande og Løykja som er med på opplegget. Det er ulike klassetrinn på skolene. Elevene er på garden to dager på våren og to dager på høsten. De lærer å dyrke sine egne blomster og grønnsaker. Det er frivillig lukedugnad på sommeren. Når sommeren er over høster de inn grønnsakene og bruker dem i mat og helse, lager kafé eller tar dem med heim. De får også undervisning om melkeproduksjon, stell av marsvin, kanin og hest.

– Når man er her på garden er det hagen som er hovedfokuset.

I tillegg er det besøk i kufjøset, og nærkontakt med andre dyr. Det er også en klatrevegg på tunet. Man lager også mat når man er her. Det kan være grønnsaksuppe eller grønnsaker med dipp. De skal lære seg å lage mat ute gjennom opplegget.

Inn på tunet er tilrettelagte og kvalitetssikrete velferdstjenester på gardsbruk, som skal gi mestring, utvikling og trivsel. Aktivitetene i tjenestetilbudet er knyttet opp til garden, livet og arbeidet der. Arbeidet med hagen er støttet av kommunen, næringsselskapet og fylkeskommunen i Møre og Romsdal.