Innen utgangen av 2018 skal samtlige husstander i landet fått skiftet ut strømmålerne sine med nye digitale strømmålere som rapporter målerstanden til kraftleverandøren. Dermed kan kundene si farvel til den gamle og innarbeidde praksisen der man sjøl rapporterer målerstanden til kraftleverandøren sin. Med de nye målerne på plass skjer dette automatisk via radiolinjer. Kostnadene fordeles over nettleia på mange år. Kundene unngår dermed en engangskostnad som en følgeav monteringen.

Storkontrakt

Det var sunndalsfirmaet Bratseth AS, som i fjor høst sikret seg kjempeordren med Smart Strøm Nordvest om å skifte ut 150.000 målere i Møre og Romsdal. Installatører fra firmaet har i disse dager startet på den omfattende jobben. Kontraktsummen for sunndalsfirmaet er på rundt 150 millioner kroner. De nye strømmålerne sikrer at forbruket avregnes på riktig grunnlag, time for time.

Driftsleder Arnt Vidar Bruseth i Nesset Kraft AS sier Nesset er pilotkommune i arbeidet med å skifte ut strømmålerne. Arbeidet er kommet i gang på Bugge, og skal fortsette videre til alle husstandene i kommunen. Snart er det samme arbeidet i gang også i Sunndal.

– De nye målerne skal installeres i alle boliger med elanlegg. Alt fra eneboliger, leiligheter, driftsbygninger, uthus, garasjer, hytter og naust. Opplegget med montering hos oss inngår i Smart Strøm Nordvest som består av ti nettselskap i Møre og Romsdal. Sammen skal vi automatisere strømmålerne på Nordvestlandet. Foruten Nesset Kraft, er også Nordmøre Energiverk, Istad Nett, Mørenett, Nordvestnett, Rauma Energi, Sandøy Energi, Stranda Energi, Sunndal Energi og Sykkylven Energi med på samarbeidet.

Alle kundene blir kontaktet av Bratseth AS der de avtaler tidspunkt for når de kan komme og skifte ut måleren. Dette skjer enten ved at kunden ringes opp, eller gjennom SMS.

Bruset sier måleren skal monteres i boligens sikringsskap. Dersom dette står innendørs, må installatøren ha adgang.

- Kundene skal varsles i god tid, og installatøren skal sjølsagt legimere seg når vedkommende kommer. Både biler og personell er uniformerte. Det er også avtale om at montøren ikke går inn i bolgen dersom det bare er mindreårige til stede.

Montøren tar bilde av de gamle målerne for å sikre at man har riktig målerstand. Deretter skal målerne destrueres på godkjent mottak. For å ivareta sikkerheten til montøren skal spenningen i huset koples ut mens arbeidet pågår.  Arbeidet tar cirka en halv time, opplyser Bruseth.

Svorka i 2018

Administrerende direktør Halvard Fjeldvær i Svorka sier de er med i Nettalliansen som består av 30 selskap. Også de er så smått kommet i gang med utskiftingen. Planen er at arbeidet med å skifte ut målerne til Svorkas kunder starter først på 2018, og at de fleste målerne skal være skiftet ut i løpet av første halvår.