Studier gjort ved 11 laksemerder i perioden 2011 til 2015 viser null lus på laks oppdrettet i lukkede mer der i sjø. Dette til tross for at laksen i de lukkede merdene har vært påført lus, har det vist seg at lusa har dødd ut av seg sjøl. Det er Veterinærinstituttet som har utført forsøkene.

- Dette er den første publiserte artikkelen som i så stor detalj beskriver resultater fra storskala tester med lukkede merder i sjø, sier førsteforfatter Arve Nilsen.

Arbeidet har foregått på fire ulike sjølokaliteter i Brønnøy og Bindal i Nordland, og har hatt som hovedmål å dokumentere fiskehelse- og velferd ved bruk av lukket merdteknologi utviklet av Akva Design AS. De lukkede merdene består av en lukket presenningspose (1500 til 3000 m3 volum) holdt oppe av en flytering. Vann pumpes opp fra 25 meters dyp inn i merden og slippes ut igjen gjennom et avløp i bunnen av posen. Slam kan samles opp og skal brukes til produksjon av bioenergi eller gjødsel.

- Først leste vi de studiene som fantes om lakselusenes evne til å spre seg i vannsøyla, deretter diskuterte vi hvilke tekniske muligheter og begrensninger merdteknologien hadde for inntak av dypvann gjennom hele året. Vi bestemte oss for et inntaksdyp på 25 meter og mente det burde gi god nok beskyttelse mot lus, selv om vannet verken ble filtrert eller desinfisert før bruk, sier Nilsen.

Dette viste seg allerede den første sommeren å være en suksess med null lus i lukket merd, samtidig som det var store mengder lus i den åpne referansemerda på samme sted. Forsøkene er nå gjort i seks ulike lukkede merder med smolt, alle med samme resultat og anses å være et teknologisk gjennombrudd.

Laksen i de lukkede anleggene blei også utsatt for lusesmitte. Men sakte men sikker gikk lusemengden tilbake til null. Dette kan forklares ved den stadige vannutskiftingen og at siden lusesmitten var moderat fant ikke lusa partnere å pare seg med og døde ut.

- Arbeidet viser også at selv om man får lus inn i disse lukkede systemene, så klarer ikke parasitten å formere seg videre der. Infeksjonen dør ut enten fordi det er så få lus at de ikke finner noen å pare seg med, eller fordi larvene blir skylt ut av systemet før de klarer å feste seg på fisk, sier Eirik Biering, leder for Veterinærinstituttets seksjon for miljø og smittetiltak i Trondheim.