Etter å ha øvelseskjørt med egne barn, trodde nok Else Brandvoll Andresen den tida var forbi. Men det var helt til det kom flyktninger flyttende til Surnadal. Flyktningene ønsker veldig gjerne førerkort for bil. Mange av dem kjøper bilen allerede før de har kjørt opp. Bil er mobilitet, frihet og mulighet for et yrke.

Det flyktningene mangler er noen å drive øvingsskjøring med. Skal de ta all kjøringen gjennom kjøreskole blir det fort dyrt, for dyrt. Derfor stiller Else Brandvoll Andresen opp som øvingslærer for dem som spør. Fem stykker har hun kjørt med så langt. Adiam Weldeamlak blir den sjette.

– Jeg har tid, og trives med det, smiler hun.

Sosial som hun er, trives hun sammen med folk. Hun elsker en prat, og hun ser øvingskjøringen som en god måte for flyktningene til å bli bedre til å prate norsk på.

– Jeg snakker bokmål slik at det skal være lettere å forstå hva jeg sier. Det er viktig de forstår, sier østerdølen.

Else Brandvoll Andresen har kjørt skadefritt i 55 år. Aldri hatt ett uhell, bare nesten, sier hun. Med andre ord en dyktig sjåfør. Andresen sier det er viktig å være årvåken, avpasse fart og ta hensyn i trafikken. Dette er noe hun prøver å overføre til sine øvingselever. Og hun erfarer at øvingen gir resultat. Hun ser store framskritt jo mer elevene kjører.

– Har kjørt med et par stykker etter de har strøket på førerprøven, og har skjønt hvorfor. De hadde for lite kjøretrening, sier Andresen.

Gir resultat

Alle de Andresen har kjørt med hittil har klart å ta førerkortet på første forsøk etter å ha øvet med henne. Det er hun litt stolt over. Hun sier det er stor forskjell på erfaring og modenhet hos de hun kjører med. Noen trenger å starte med å få bilen i gang, kjøre i veg uten å kvele motoren og lære hele prosessen stort sett fra bunnen av. Andre har kjørt noe mer.

– Mitt inntrykk er at noen lærer fortere enn andre, sier Andresen.

Sikkerhet

Som øvingslærer er Andresen opptatt av sikkerhet for seg sjøl og øvingseleven. Kommunikasjonen er viktig. Norskkunnskapene varierer fra elev til elev. Derfor kan det være nødvendig å terpe på ord som clutch, brems og gass, høgre og venstre og forståelsen av ordet stopp. Men hittil har det ikke vært noen uhell på øvingskjøringene heller.

– Det går bra, sier Andresen.

Flyktningene stiller sjøl med bil. Andresen stiller sin tid til disposisjon. Og flyktningene er veldig takknemlige for at hun tar seg tid. De har ikke som nordmenn foreldre, besteforeldre eller annen slekt å kjøre med. De er prisgitt frivillige som ønsker å stille opp.

– Det er veldig bra av Else og kjøre med oss, sier Adiam.