Det ble onsdag kveld invitert til premierefest for «Børning 2» ved Sunndalsøra Kino – i samarbeid med Amcar Sunndalsøra og VolksWest Sunndal. Det ble kjørt bilkolonne gjennom sentrumsgatene, før bilene tok oppstilling på Øratorget. Det brummet godt i godlyd på torget – og markeringen ble lagt merke til.

– En utrolig flott kveld med utsolgt Hovshall og masse folk, sier kinosjef Marianne Furu Høydal. Hun sier flere av kinogjengerne fortalte at de ikke hadde vært på kino på ti år.

– At vi kan ha et slikt arrangement som drar folk inn i kinosalen igjen er veldig gøy.

I Vangslia

«Børning 2» er Hallvard Bræins oppfølgerfilm til kinosuksessen «Børning» (2014). Filmen handler om Roy Gundersen (Anders Baasmo Christiansen), som slipper ut av fengsel hvor han har sonet to år for å ha deltatt i et ulovlig gatebilløp. Livet er en eneste stor floke, og Roy er fast bestemt på at han skal få alt på rett kjøl igjen. Men ganske snart dukker noen av hans gamle fiender opp og utfordrer ham til å bli med på et nytt løp. Når Roy finner ut at dattera skal være med på løpet sammen med kjæresten sin, må han gi gass og forsøke å stoppe henne ...

Det blir et vilt og vanskelig løp; fra Fosnavåg via Oppdal til Sverige og Finland, før det hele ender opp i Murmansk. Over fjell, glatte veger og isete innsjøer. Med politiet i hælene.

«Heldigvis leverer «Børning 2» mest av det som forventes, nemlig flere biler, mer fart og tøffere stunts, slik at oppfølgeren er på høyde med originalen», mener NRKs anmelder om filmen. Regissøren får også ros for sitt valg om å legge handlingen til vinterstid – som gir mye fartsfylt moro på snø og is.

Mange scener i filmen ble spilt inn i Oppdal. Bræin fortalte nylig til NRK at det har vært drømmen hans å filme i slalåmbakkene i Oppdal. Blant annet kan en i filmen se en Lamborghini kjøre opp alpinbakken i Vangslia.

– Det ble legendarisk rått, sier regissøren til NRK. For øvrig – som mange kjenner til har Bræin sterk tilknytning til Sunndal; han bodde på stedet til han var åtte år gammel, og har siden jevnlig besøkt dalen og sin far, som fortsatt bor på stedet.

Lokale statister

Filminnspillingen i Oppdal førte til at lokalsamfunnet mer eller mindre sto på hodet i flere uker. Veger ble sperret og rundt 150 statister bidro foran kamera. Sunndalingene Jonny Meland og Jonas Bjørnson Koksvik var blant dem som meldte sin interesse da det ble søkt etter lokale statister. Etter å ha sendt inn en prøvevideo der de skulle gjøre forskjellige oppgaver, ble de plukket ut til å være med i filmen. De spiller politifolk – i badestamp. Kun iført Speedo... Meland har tidligere sagt til Driva at han syntes det var skikkelig artig å være med – men kaldt. Opptakene varte i flere timer.

– Det var minus åtte, kaldt og hustrig – og vi ble sprøyta med vann for å se våte ut!

Meland og Koksvik var to av flere spesielt inviterte til kinopremieren på Sunndalsøra onsdag kveld. Begge sier at de syntes filmen var veldig artig.

– Jeg leste at noen kalte den for vår tids Olsenbanden, det passer godt, sier Koksvik.

Om sin egen innsats sier han at han fikk mer tid enn forventet – blant annet med to nærbilder på lerretet.

Godt besøk

Etter helga hadde til sammen 650 personer sett filmen ved Sunndalsøra kino, og Høydal er spent på om besøket bikker 1000 i løpet av uka. Også på landsbasis har folk gått mann av huse for å se filmen – bare på premieredagen onsdag møtte 55.000 kinogjengere fram, og på bare fem dager hadde mer enn 212.00 sett filmen. Det betyr at «Børning 2» er en av de mest besøkte filmene på norske kinoer i år.

Se trailer her (også med et glimt av sunndalingene i Speedo).