Før budsjettmøtet i desember må prioriteringene for neste års budsjett være på plass, kroner og øre skal fordeles. Før det ordinære kommunestyremøtet torsdag, var politikere, enhetsledere og andre samlet til budsjettkonferanse for å diskutere ressursfordeling for 2017.

Økonomisjef i Halsa, Knut Tjørstad jr., orienterte om de foreløpige tallene og ga forsamlingen en oversikt over hvordan inntekt og utgifter for 2017 ser ut for kommunen.

- De foreløpige tallene viser et overskudd på knappe to millioner kroner i det nye budsjettforslaget, men her er det ikke innlagt noen ønsker fra enhetslederne, kunne han fortelle.

Og det var blant annet disse ønskene som ble diskutert i Halsa utover formiddagen, hva som skal prioriteres; hva som er viktig å få med i 2017-budsjettet.

Prioriteringene er det delte meninger om, men noen av områdene som ble diskutert er:

  • Barnehage; midler til uvidet åpningstid i alle barnehager.

  • Skolen; innkjøp av noe læremateriell, samt noe nytt og oppdatert IKT-utstyr for enklere gjennomføring av undervisningen, da mye av dagens utstyr er gammelt og til dels utdatert.

  • Helse og omsorg; økt grunnbemanning ved sjukeheimen.

  • SIO/ Ø-hjelpspost, se på muligheter for andre løsninger grunnet lite brukt ordning.

  • Skolelunsj.

  • Boligsituasjon; aktuelle tomteområder.

  • Redusert eiendomsskatt på alt utenom verker og bruk.

Alle forslag og ønsker er foreløpige, men rådmann Anita Ørsal Oterholm ba likevel økonomiavdelinga legge inn tall i budsjettet for å se hvor man eventuelt ender ved å bake inn de konkrete forslagene i budsjettet.

Med 200 000 kroner til skole, 350 000 til barnehage, 900 000 til helse/omsorg, samt redusert e-skatt til 3 promille, kommer man ut med et beskjedent overskudd på 87 000 kroner.

Dette er som nevnt foreløpige ønsker og prioriteringer, det endelige budsjettvedtaket gjøres av kommunestyret i desember.

- Alt dette er noe som tas med inn i det videre budsjettarbeidet fram mot endelig vedtak, sier rådmannen.