Siste saka kommunestyret behandlet torsdag var godkjenning av resultatet av folkeavstemningen som ble vedtatt gjennomført etter et innbyggerinitiativ, med blant andre Einar Vaagland (Ap) i spissen.

Ordfører Ola Rognskog (Sp) åpnet med at kommunereformen og retningsvalg er ei sak som lever videre og er aktuell, men presiserte for kommunestyret at dette var ei sak med fokus på om valgresultatet er riktig gjengitt, og at det derfor ikke måtte gjøres til en ny k-reformdebatt. Debatt ble det likevel.

Resultatet av folkeavstemningen ble at 48,7 prosent stemte for Halsa som egen kommune mens 45 prosent stemte for sammenslåing med Hemne og deler av Snillfjord. Bare 5,3 prosent stemte for sammenslåing med Surnadal, i tillegg til 0,2 prosent blanke stemmer. Av 871 stemmer ble sju forkastet.

– Jeg mener de forkasta stemmene ikke burde vært medtatt i totalen. Regnemåten er vel ikke feil, men uheldig, mener Vaagland. Han fremmet derfor forslag om å ikke ta med de forkasta stemmene i prosentutregningen ved framtidige valg og avstemninger.

– Jo flere blanke/forkasta stemmer, jo større sjanse for at ingen får rent flertall ved tette valg, sier han.

– Ugyldig vedtak

K-reformdebatt ble det likevel, til tross for ordførerens presisering om at saka kun handlet om godkjenning av avstemningsresultatet.

– Dette er den viktigste saka jeg har vært med på i mitt liv i politikken, så jeg mener vi bør få anledning til å diskutere den mer, på bakgrunn av innholdet i nye rapporter, opplysninger og framlegg, også i regionreformen. Jeg ber ordføreren ta min henstilling til etterretning. Det sier Ivar Betten (Ap).

Partifelle Einar Vaagland er definitivt enig i at saka ikke er ferdigdiskutert. Han mener resultatet etter den første folkeavstemningen er snudd på hodet i den andre avstemningen, og at Halsa som egen kommune er en ny vinner. Dette mener han er grunnlag til ny votering i kommunestyret, til tross for vedtaket om at saka ikke skal behandles på nytt.

– Vi trenger ikke forholde oss til det vedtaket, fordi det er ikke gyldig! Kommunestyret kan ikke legge føringer for framtidige vedtak, det er ikke lov.

Blir ikke enige

Ordføreren gjentar at så lenge et vedtak er fattet må kommunestyret forholde seg til det.

– Et vedtak gjelder til et nytt vedtak er fattet, og gjeldende vedtak her sier at saka ikke skal opp på nytt. Dersom den skal opp til ny behandling må i så fall kommunestyret vedta det, sier han.

– Greit med gode intensjoner, men kommunestyret kan ikke legge føringer for framtida! Og hva ligger i dette? Skal kommunestyret aldri få lov til å diskutere dette mer? Ordføreren sier vi trenger et nytt vedtak, men vi gjør ikke det, for vi har allerede et vedtak som er ugyldig, mener Vaagland.

Rognskog prøver flere ganger å forklare hva som ligger i vedtaket og hvordan de må forholde seg, og han får også hjelp av rådmann Anita Ørsal Oterholm.

– Dere vedtok at saka ikke skal opp på nytt, før dere bestemmer noe annet. Den dagen kommunestyret omgjør vedtaket så kan dere diskutere den på nytt. Om kommunestyret bestiller et nytt saksframlegg på denne saka, da får dere saka til ny behandling, sier hun til alle politikerne i salen.

Ikke ferdigdiskutert

Vaagland mener fortsatt at kommunestyret ikke trenger å forholde seg til det nevnte vedtaket, og at alle med innstillingsrett fritt kan ta opp igjen saka.

– Men om det nå er slik at rådmannen har rett, så spørs det om vi må stemme på nytt og ta sjansen på et flertall i kommunestyret for ny behandling da, sier han. Vaagland ba her om et gruppemøte, i likhet med Kristian Megård (Sp).

Før gruppemøtet godkjente politikerne enstemmig valgresultatet i tråd med rådmannens innstilling. Vaaglands forslag om at forkasta stemmer ikke skal telles med ved prosentvis fordeling av stemmene i framtidige valg og avstemninger falt med 14 stemmer mot hans egen.

Etter gruppemøtene presiserte gruppeleder i Senterpartiet, Jørn Ola Engdal, at de ikke har fattet noe ugyldig vedtak og at dette står til nytt er fattet.

– Enig med Engdal, det er slik det fungerer. I denne saka vil et eventuelt forslag om nytt vedtak være naturlig å diskutere etter at vi får anledning til å diskutere regionreformen i desembermøtet. Så må det eventuelt i så fall komme en interpellasjon etter det igjen om å ta opp saka på nytt, sier Ivar Betten, som fikk siste ordet fra talerstolen i denne omgang.

Neste kommunestyremøte er 8. desember, og er det noe som er helt sikkert i denne saka, så er det at siste ordet ikke er sagt.