Rektor Odd Arild Sande kjente seg som Kongen, da han så barna ved Øye Skule gå forbi ved kulturhuset på Skei.

– Heia rektor, ropte ungene og vinket og rektoren vinket tilbake.

De større barna high-fivet rektoren som smilte og syntes det var stas. Ikke hver dag en leder blir møtt med smil og glade tilrop.

– Artig, sier Sande.

Barna ved Øye Skule gikk flyktningermarsj. Dette for å forstå litt av hvordan det er å være barn på flukt. Sjøl om barn på flukt nok ikke går pent i tog, har en snill politimann som stopper trafikken for dem og en rektor de kan rope og vinke til.

Barna gikk rundt kulturhuset før de satte kursen heimover, og på den runden fikk de selskap av de bosatte flyktningene, som nok flere av dem har opplevd å gå for å komme seg i sikkerhet.

Marsjen er en del av de aktivitetene skolen har i forbindelse med innsamlingsaksjonen. TV-aksjonen er i år tilegnet Røde Kors. Gjennom uka har elevene ved Øye skule hatt ulike arrangement. Et av dem er skolejogg. Barna hadde skaffet seg sponsorer som betalte et visst beløp per runde ungene sprang rundt idrettsbanen. Den ivrigste eleven sprang 35 runder og samlet med det inn 1050 kroner.

– Veldig bra sprunget, sier Sande.

Fredag satt også elever fra skolen rundt omkring på Skei og solgte vafler, kaffe og saft. 20 kroner per vaffel og 10 kroner for kaffe og saft. Johanne Holten og Eirik Hamnes fra 6A satt på Kiwi. De syntes det var veldig stas. Vaflene stekte de sjøl, og de som ikke blei helt vellykket åt de. Litt mat kunne de trenge på de tre og en halv timene de satt.

– Folk handler bra, sier Johanne.

– Å sitte her å selge er gøy, bedre enn matte, sier Eirik.

Hjelpeorganisasjonen er heldig som har så mange ivrige agenter.