I kombinasjon med at boplikten for prestene ble opphevet bestemte Opplysningsvesenets fond (OVF) seg i fjor for å bygge ny prestebolig i Eidsvåg. Våningshuset på Nesset prestegard har heller ikke god nok standard som prestebolig. Sjøgarden boligpanorama med Arild Svensli og Per Olav Eidsæter i spissen fikk tilslaget. Selskapet har tidligere satt opp flere leiligheter på nabotomta til presteboligen som ligger ved Hammervollvegen.

Nøkkelferdig

Driva har fått flere henvendelser om prisen på boligen etter at kjøpesummen ble kjent gjennom de offentlige eiendomsoverdragelsene. Prestegardsforvalter Knut Berg i OVF bekrefter at prisen på det nøkkelferdige huset med tomt kom på seks millioner kroner.

– Det var det vi måtte betale. Det er dyrt å bygge bolig for tida.

– Er det noe spesielt med boligen siden prisen ble så høg?

– Det må i tilfelle være at den er utstyrt med vannbåren jordvarme. Det kostet noen hundre tusen kroner ekstra. I tillegg er dette en bolig i to etasjer med 180 kvadratmeter boligareal med garasje.

Dagens prestefamilie er omfattet av den gamle boligordningen når det gjelder husleie, og betaler ifølge Berg i underkant av 4000 kroner i måneden. Fordelen med lav husleie blir beskattet.

– Dagens prest omfattes av den gamle boligordningen så lenge hun bor der. Når det kommer en ny prest dit må vedkommende betale markedsleie.

Berg sier de ikke kan pålegge presten å bo i boligen. Det er uansett slik at OVF ikke selger boligen så lenge bispekontoret trenger boligen for framtidig rekruttering av prester. Man ønsker å unngå at prester som rekrutteres til Nesset bosetter seg utenfor kommunen.

Ferdig pakke

Per Olav Eidsæter i Sjøgarden boligpanorama viser til at det er en stor og fiks ferdig eiendom de har overlevert til Opplysningsvesenets fond.

– Det var en krevende tomt å klargjøre. I prisen ligger det ferdig opparbeidet uteområde og et uthus. Vi leverte en ferdig pakke. Vi ga fondet tre alternative tomteområder i Eidsvåg. Beliggenheten ble utslagsgivende. Byggeprisene i dag kan ikke sammenliknes med bare få år tilbake. Foruten forskjellen i tomteprisen er det like dyrt å bygge i Eidsvåg som for eksempel i Molde. Sjøgarden boligpanorama er ikke blitt rike på dette oppdraget, sier Eidsæter.

Har lavere lønn

Sokneprest Ragnhild Due med familie har nylig flyttet inn i den nye presteboligen. I forhold ordningen med lav husleie peker hun på at hun betaler fordelsskatt etter gjeldende reglement av det godet det er å ha tjenestebolig.

– Fordelsskatten er regnet ut etter antatt markedsleie for boligen. Den relativt lave leia er reknet inn som en del av presters lønns- og arbeidsvilkår. Dette er noe av årsaka til at vi som har en seks år lang utdanning chand theol og er i prestetjeneste, har betraktelig lavere lønn enn andre yrkesgrupper med tilsvarende lang utdanning og uregelmessig arbeidstid.