Det var i forbindelse med et besøk av selveste Martin Tranmæl sommeren 1916 at det ble fart i arbeiderbevegelsen i Rindal.

Dagens leder i Rindal Ap, Jon Olav Furuhaug,  sier  Tranmæl først deltok på et møte på Tiset på formiddagen, før han var med på å stifte lag i Rindal om ettermiddagen.

– Det var en stor streik i gruva på Løkken i 1910. Der var det tøffe forhold ei tid. Flere av dem som var med på å starte Ap-lag i Rindal vjobba i gruva

Skralthaug sier de to Ap-lagene som ble stiftet sommeren 1916 slo seg sammen og  stilte liste foran kommunevalget samme året. Resultatet ble seks representanter i kommunestyret.

Tre perioder

For rindalinger flest er Furuhaug mest kjent som landpostbud i kommunen gjennom 37 år. For to år siden pensjonerte han seg.

– Jeg fikk være med både på opp- og nedturene i postverket, smiler han.

Lokalpolitiker har han vært siden 1979 etter at han og familien kom flyttende til kommunen to år tidligere.

– Jeg er oppvokst på Løkken, og jobbet ti år i Trondheim før vi flyttet til Rindal.

Gjennom engasjementet i politikken var han kommunestyrerepresentant i tre perioder på åtti- og nittitallet.

–Jeg har alltid likt å følge med i politikken. Har hatt ulike verv i lokalpartiet. I fjor ble jeg valgt til leder.

– Hvordan har det vært å være et opposisjonsparti i lokalpolitikken  i store deler av etterkrigstida?

– Både og. I kommunestyret har vi stort sett vært flinke til å enes om løsninger. Sjøl om vi har vært et opposisjonsparti i store deler av  tida, har vi likevel hatt påvirkningskraft. Ett eksempel er etableringen av Rindal Utviklingsfond (RUF) som ble stiftet da vi innførte eiendomsskatt på verker og bruk. Arbeiderpartiet var en sterk pådriver for at pengene fra eiendomsskatten skulle gå til fondet for slik å bidra til utvikling i kommunen.

Tre perioder på Tinget

Rindal Arbeiderparti har hatt ordføreren i to perioder etter krigen. Richard Olsvik var ordfører i to år før han ble stortingsmann.  Jon Ole Aspli var ordfører i fire år.

– Hvem bør spesielt trekkes fram når lokallaget feirer sine hundre år fredag kveld?

– Richard Olsvik var i mange år en markant politiker. Han fikk tre perioder på Stortinget. Jeg var med på en del nominasjonsmøter da Olsvik var aktiv i politikken. Det var aldri noen diskusjon om hans plassering på lista.

Furuhaug sier Olsvik, som i dag er 87 år, er invitert til fredagens jubileumsfest, men han har takket nei på grunn av at helsa ikke er på topp lenger. I nyere tid har Jon Ole Aspli gjort en god jobb for partiet og kommunen som ordfører.

Haugen holder festtale

Det er Jon Ole Aspli som skal lede jubileumsfesten der mangeårig ordfører og stortingsrepresentant, Arne Haugen fra Meldal skal holde festtalen.

– Det gleder vi oss til. Haugen er godt kjent i Rindal.

Ragnhild Stavne skal fortelle fra lagets historie. Vi var så heldige at den første protokollen har dukket opp.

– Det blir utdeling av merker og diplom. Einar Bolme har vært medlem i partiet i 60 år. Slikt må sjølsagt markeres. Og så blir det soddsup, kaffe og bløtkake. Dette skal bli en trivelig kveld, sier Furuhaug.

Jubileumsfesten er lagt til skimuseet.