«Gammelbua Blomster» blir navnet når Torill Kvande åpner ny butikk i det gamle og historierike bygget på Halsanaustan. Her blir det mer enn blomster å få kjøpt, og etter plana skal nybutikken åpnes torsdagen før farsdagshelga i november.

Gjennom hele sitt yrkesaktive liv har Torill Kvande jobbet i butikken på Halsa, den som i lokalsamfunnet gjerne har gått under navnet «Kvandebua». Hun startet allerede som 16-åring og jobbet der i 45 år, før hun sluttet i juli i år, da butikken ble solgt ut av familien.

Men etter at Bunnprisbutikken ble solgt så ble Torill Kvande snart lei av å gå heime uten å ha noe å gå til. Dette var noe av årsaka til at hun bestemte seg for å starte egen butikk.

– Det ble litt kjedelig å bare gå heime. Jeg savner også kundene og alle samtalene. Det er viktig å ha noe å gå til, noe å holde på med, og siden dette huset bare står her så bestemte jeg meg for å starte butikk sjøl, sier hun. I september var hun i Oslo på varemesse for å sondere litt, og det var etter denne turen hun tok den endelige avgjørelsen om oppstart.

Andre ting som er fordelaktige er at Gammelbua ligger nær heimen, og her er det ingen andre blomsterbutikker i nærheten. Den er også strategisk plassert ved Bunnprisbutikken, kiosken og ferjeleiet.

Til sorg og glede

Nå er hun i full sving med å innrede Gammelbua på Halsanaustan, der hun i tillegg til blomster også planlegger å selge både krydder, sjokolade, krukker, lys og servietter, for å nevne noe.

– Blant annet blir det diverse varer fra Lom, sjokolade fra Geiranger, varer fra Gourmetprodukter i Oslo, og mye mer. Jeg må jo prøve meg på litt forskjellig, forteller Torill, som legger til at varene begynner å komme denne uka. Mye skal på plass før åpningen som er planlagt torsdagen før farsdagshelga.

Blomster blir det i de fleste varianter og utgaver, foreløpig inneblomster, men hun regner med det blir uteblomster også til neste sommersesong.

– Jeg tenker også å ha binderi, både til sorg og glede. Jeg drev litt med det nede på Bunnprisbutikken, og da vi sluttet der så etterlyste folk dette. De selger litt blomster på Bunnpris dag også, men ikke slike dekorasjoner som jeg har drevet med, forteller hun. Dette blir det nå altså ordning på. All blomster blir levert av Primaflor og Trønder Blomst.

Hus med sjel

Innredinga er av det spesielle slaget. En gammel glassdisk fra tidligere butikkdrift har hun hentet ned fra loftet, og resten av innredningen har også et historisk sus over seg. Hun har brukt gamle paller til å lage hyller og diverse, så dette blir en butikk litt utenom det vanlige.

For Gammelbua er rik på historie. I dette bygget var det dagligvarebutikk fra 1930 og fram til 1959, og etter det har det vært både landbrukskontor, sosialkontor, Halsa Sparebank, gavebutikk og frisørsalong her. Og nå blir det altså nytt liv i huset, og da tenker hun å synliggjøre historien litt gjennom bilder av det som har vært.

– Jeg synes dette er et hus med sjel, sier hun.

Hun forteller også at det er to ledige rom i bygget, dersom noen skulle være interessert i å leie.

– Jeg bare kjører på

Torill har ikke helt fastsatt åpningstidene enda, men plana er å ha åpent fire dager i uka hele året, sannsynligvis halvdager. Nå venter hun bare på logoen, som «Eggedosis» i Kristiansund designer for henne.

– Så er det Bjørn Fjelnset og EB Video som skal lage skiltet, forteller hun.

Så for alle de som skal kjøpe blomster til far, eller som kanskje ikke vet hva de skal kjøpe i farsdagspresang, kan det nok altså lønne seg å ta en titt innom den aller ferskeste butikken i Halsa; Gammelbua Blomster.

Torill sjøl har ikke markedsført nybutikken noe særlig enda, men hun forteller at dattera Kristin ringte henne en dag og sa at «som markedssjef har jeg ringt Driva jeg nå»!

– Men jeg har ikke tatt noen markedsanalyse eller noe altså, jeg bare kjører på jeg nå, smiler hun.