Heggem er blant de 208 ordførerne og varaordførerne som har skrevet under oppropet.

- Dette er en viktig sak for alle kommuner med kraftanlegg i sin kommune. Mange kommuner er berørt også i vårt område og vi støtter selvfølgelig arbeidet ved å skrive under. Regjeringen må komme oss i møte, sier Heggem.

LVK skriver dette på sin egen nettside:

209 ordførere og varaordførere fra Høyre, Frp, KrF, V, Ap, Sp, SV og MDG har i løpet av helgen undertegnet en felles protest mot regjeringens kutt i eiendomsskatteinntektene fra vannkraftanleggene med 400 millioner kroner. Ordførerne krever at regjeringen foretar en ny beregning av eiendomsskatten, basert på reelle markedsverdier av vannkraftverkene i tråd med gjeldende regler, og som vil opprettholde dagens skattenivå.

Grunnlaget for protesten er et inntektstap i 2017 på nesten 400 millioner kr, fordi regjeringen mener lavere kraftpriser innebærer et fall i markedsverdien av alle vannkraftanleggene i Norge på 54 milliarder kroner fra 2016 til 2017.

– Det sier seg selv at markedsverdien av kraftanleggene ikke har falt så mye på ett år. Hvis regjeringen hadde tatt hensyn til det lavere rentenivået ved beregningen av markedsverdien og ikke bare lavere kraftpriser, ville vi hatt samme markedsverdi og eiendomsskatt i 2017 som i 2016, uttaler Torfinn Opheim.

Lavere rente gir høyere eiendomsskatt. Finansdepartementet kan fortsatt endre renten med virkning for eiendomsskatten i 2017. Da vil man unngå inntektsbortfallet i kommunene.

Opheim kritiserer også regjeringen for å flytte skatteinntektene fra kommunene til staten:

– Redusert eiendomsskatt vil øke statens inntekter med om lag 300 millioner kr. Beregningen av markedsverdien er uriktig, og staten inndrar gjennom dette distriktenes egne verdier, stikk i strid med regjeringspartienes partiprogrammer hvor det heter at kommunene skal beholde en større del av verdiene der de skapes.

Opheim påpeker at det er en bred, tverrpolitisk reaksjon fra et samlet distrikts-Norge som nå ber regjeringen videreføre prinsippet om at de distrikter som avstår sine naturressurser til storsamfunnet har krav på en rettmessig andel av den verdiskapingen disse ressursene gir opphav til.