Onsdag var rundt 70 representanter fra næringslivet i Sunndal og regionen for øvrig samlet på Velferdshuset i Sunndal, for et seminar om temaet.

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Molde, Lise Halse, var møteleder, og snakket innledningsvis om at det er viktig at næringslivet kommer sammen for å dele kunnskap som kan komme flere til nytte.

– At vi er så mange her i dag, viser at dette er viktig, understreket hun.

Stiller i VM

Fabrikksjef Eivind Mikalsen ved Hydro Sunndal åpnet dagen med framsnakking av Hydro Sunndal og norsk aluminium – det grønne metallet. Med sterke resultater å vise til, understreket Mikalsen at pilene peker oppover, også for det lokale metallverket.

– Det ser bra ut for oss, vi er veldig optimistiske.

I Hydro har den fjerde industrielle revolusjonen pågått en god stund allerede. Mange prosesser er automatisert de siste årene. Et resultat av det er at antall tonn produsert per årsverk stadig øker, en utvikling som ser ut til å fortsette. Mikalsen sa at innovasjon er viktig for selskapet – som konkurrerer i et tøft internasjonalt marked. I forbedringsprogram som P2019 er effektivisering og automatisering sentralt.

– Utgangspunktet til sunndalsteamet er veldig bra. Men vi stiller ikke i KM, vi stiller i VM, hver eneste dag, minnet han om.

Robotisering og automatisering av arbeidslivet vil i framtida stille nye krav til arbeidstakere – og bedriftsledere, framholdt Mikalsen. Konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brantzæg, sa tidligere i år i et intervju med Aftenposten at han tror Norge er bedre stilt enn mange andre land til å takle den fjerde industrielle revolusjon, fordi arbeidsstokken er så høyt utdannet. Han mener det er den ufaglærte delen av arbeidsstokken som vil få det vanskeligst.

–  I dag må de vi ansetter ha fagbrev som et minimum, det var annleredes før, da vi hadde tusenvis av ansatte i våre fabrikker på Vestlandet, sa Brandtzæg til avisa.

Møteleder Halse minnet om at automatisering og robotisering handler om mennesker og hvordan de kan samhandle med ny teknologi.

Sikrere jobber

Seminaret ble arrangert av Tekna og Sunndal Næringsselskap. Leda Moxnes er prosjektleder i Teknas sunndalsavdeling. Hun sier til Driva at målet med seminaret var å informere om utviklingen innen robotisering og automatisering, samt å bidra til bedre kontakt mellom kunder og leverandører.

– Dette er en utvikling vi ikke kan velge om vi vil delta i. Den internasjonale konkurransen tvinger oss til å delta i utviklingen – alternativet er at bedriften ikke klarer seg, sier Moxnes.

På seminaret fikk deltakerne også demonstrert det nyeste innen robotisering; såkalte «samarbeidende roboter».

Moxnes understreker at den økte graden av automatisering og robotisering i industrien på sikt vil føre til endret arbeidshverdag og jobbinnhold for svært mange – og ikke nødvendigvis flere arbeidsplasser enn i dag. Men hun tror det vil gi sikrere jobber enn om industribedriftene velger å sitte på gjerdet.