Advent er ei travel tid for mange, men gitar- og bandlærer i Kulturskolen, Rune Dalager, er kanskje mer travel enn de fleste. I tillegg til julekonsertene med Kulturskolen, er det også oppkjøring til hyllestkonsert for David Bowie uka før jul.

Det ligger mye øving bak når en skal lage en hyllest til en av de store i rockehistorien. Rune Dalager har lagt bak seg to hyllestkonserter – for Pink Floyd i februar i 2013 med påfølgende konserter i Braatthallen i april samme år og en kjempekonsert i forbindelse med Norsk Laksefestival.

Gjennom dette prosjektet hadde de fått et tributeband på plass, og kunne gå løs på nye hyllester.

I februar 2015 var det tid for å hylle Bruce Springsteen. Etter konserter i Storstuå, gikk ferden også denne gangen videre til Braatthallen og med konsert på Norsk Laksefestival i juni.

Men rockelegender har vi flere av, og med David Bowies bortgang på nyåret i år, ble det naturlig å dra i gang en ny hyllest. Premiere er fredag 16. desember.

Hvordan er det med premierenervene bare et par uker før det braker løs?

– Jo takk! Foreløpig går det bra. Og vi fikk også mye på plass i løpet av den siste øvingshelga hele bandet var samlet. Neste gang vi samles igjen er det for gjennomkjøringer og generalprøve, og da må alle kunne stoffet sitt. Men som sagt, vi fikk det aller meste på plass sist helg.

Det går mye på egenøving?

– Ja, det blir jo det siden bandet er spredt for alle vinder til daglig. Derfor er det viktig at alle kan stoffet sitt de helgene vi samles, slik at vi bare kan finpusse detaljer og bli enige om dynamikk, enkeltakkorder, kor, hvordan vi skal avslutte låter som fader ut på plata og så videre.

Hva betyr disse prosjektene for din egen utvikling som gitarist?

– Alt en er med på av slikt vil jo bidra til å utvikle en som musiker. Det har også stor overføringsverdi på jobben med å være musikklærer. Når en jobber med å lære fra seg musikk og et instrument, er det viktig ikke å glemme at en må utvikle seg sjøl også. Ellers blir du dreven både på å spille etter noter og å kunne ta ting på øret. Det siste er vel så viktig ved innlæring av låter til en slik konsert som den vi forbereder nå.

Har du vært Bowie-fan «fra tidenes morgen?»

– Nei, jeg ble interessert i Bowie først i voksen alder. Han er kanskje ikke verdens beste sanger reint teknisk, men en veldig god formidler og ikke minst en uovertruffen imagebygger. Han har også samarbeidet med andre artister som han har skrevet sanger for og der signaturen hans kommer klart fram. «All The Young Dudes» som ble en kjempehit for Mott The Hoople, er en av dem. Den har vi sjølsagt på repertoaret. Med Halvor Drøpping og Øystein Hjelle Bondhus som hovedvokalister, blir det en litt annen og «snillere» sound enn når Bowie synger sjøl. Slik sett kommer kanskje de gode melodiene enda bedre fram.

De gitaristene og de bandene du underviser – de blir påprakket litt Bowie de også?

– Njææ, det blir vel ikke så mye Bowie der ... men når du sier det er det vel et av bandene som faktisk har et par Bowie-låter på repertoaret. Blant annet Ziggy Stardust.

Og den er med på konserten?

– Sjølsagt. Det skulle tatt seg ut om vi ikke hadde med den.

Førjulstid er vel travel tid for Kulturskolen også?

– Jo, det blir fullt kjør uka som kommer der vi starter allerede mandag kveld med kunstutstilling og konsert i Rindal. Kvelden etter – altså tirsdag 6. desember – kjører vi samme konsept i Storstuå i kulturhuset der alt av kulturskolefag blir representert. Så er det elevene i Halsa sin tur onsdag kveld. Torsdag kveld er vi tilbake i Surnadal der vi holder julekaffekonsert i foajeen i kulturhuset. Denne konserten blir nærmest som innledning til lansering av boka om Jon Arne Mogstad – der kulturskoleelever skal bidra. Så det blir ei hektisk uke med mye kveldsarbeid.

Hvor lenge har du egentlig undervist i Kulturskolen?

– Jeg begynte rett etter at jeg var ferdig med lærerskolen i Volda i 2003 – og hadde egentlig planer om å være her bare et års tid med tanke på videre musikkutdannelse og master i musikkteknologi. Men så ble jeg bare værende. Det er ganske behagelig da – blant annet ved at jeg er såpass nær foreldrene mine som bor i Kristiansund. Ellers har vi bygd oss hus i Moabrekka, der jeg tenker å få på plass et øvingsrom på garasjeloftet etter hvert – for å spare øvrig familie når jeg vil dra på litt og spille litt høyt. Det kan være behov for det når en øver til Bowie-konsert også.