Henrik Kvande Talgø er på sin første tur for året i Sæterlia alpinanlegg lørdag. Talgø tror han kommer til å være mye i bakken framover. Sjøl om været ikke er det aller beste lørdag, tidvis litt sludd, er det full fart på Talgø og resten av gjengen som er i alpinbakken.

I 14 dager har de alpininteresserte kunnet renne i bakken. Takket være ei uke med god kulde i november blei det produsert tilstrekkelig kunstsnø til å holde halve bakken åpen. Kunstsnøen ligger som en 50 centimeter solid såle i bakken. Oppå er det nå kommet noe nysnø. Kunstsnøen har stått i mot alt regnet som har kommet i disse 14 dagene.

- Bakken kan tåle mye regn enda, sier Dag Skei, daglig leder i alpinanlegget.

Han gliser godt i barten med tanken på at han har kunnet holde åpent i to uker. Aldri før har alpinbakken i Surnadal vært åpen så tidlig. Da Surnadal alpinanlegg åpnet var det bare åtte andre høyfjellsanlegg åpne samtidig. Oppdal åpnet etter og Vassfjellet prøver åpning nå i helga. Den tidlige åpningen har også resultert i at det i år virkelig er mulig å få valutta for pengene.

- Det er fenomenalt at anlegget er åpent så tidlig, sier Roger Skei Bergrem og kjøper seg heiskort.

Bergrem studerer i Trondheim og er heime i helga for å stå på ski. Dette blir han første tur i år ned traseen i Sæterlia.

- Kan nok ikke forvente at vi klarer å åpne så tidlig hvert år, sier Skei.

De siste dagene har det kommet natursnø også. Oppover fra sjueren dit et er åpent i dag begynner konturene av en ferdig snølagt trase opp mot toppen å tre fram. Skei tror ikke det er mye snø som skal til nå før anlegget kan åpne helt opp til toppen.

- Trodde det kunne skje i dag, men snøen har blåst og lagt seg i dalen bortenfor bakken, slik at det ennå er litt lite snø på toppene, sier Skei.

Men ungene som renner, noen av dem hver dag det er åpent, bryr seg ikke om at bare halve bakken er åpen. Det er mer enn godt nok. De renner utenfor løypa der det går og bygger seg hopp der det passer.

- Det er artig slik som det er, og bra føre, sier Talgø.