I et brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet går det fram at fylkesmannen i Møre og Romsdal har vurdert seg inhabil til å behandle klagesaken på detaljreguleringen for Øksendalsøra - kommunehusområdet.

Det er Fortidsminneforeningen og Gunnar Erstad med flere som har klaget på vedtaket. Kommunestyret i Sunndal vedtok i oktober å holde fast ved sitt tidligere vedtak, og dermed ble klagesaken oversendt fylkesmannen.

I et brev til fylkesmannen har Erstad pekt på flere forhold som kan medføre at fylkesmannen er inhabil. En ansatt hos fylkesmannens justis- og beredskapsavdeling, Elfrid Sundquist, er ektefelle til en av forslagsstillerne for utbyggingen på Øksendalsøra. Det er denne avdelingen som skal behandle klagesaken. Direktør på miljøvernavdelingen hos fylkesmannen, Linda Aaram, er nært beslektet med den tidligere lederen av bygdelaget i Øksendal, Malene Aaram Vike. Bygdelaget har vært involvert i planprosessen.

- Slik saken foreligger finner Fylkesmannen at disse forhold kan være med på å svekke tilliten til vår upartiskhet. Fylkesmannen vurderer seg derfor inhabil til å behandle klagen, heter det i brevet fra fylkesmannen til kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Fylkesmannen ber om at det blir oppnevnt settefylkesmann til å behandle saken.

I brevet til fylkesmannen ber Erstad også saksbehandlerne av klagen om å lese en debattråd fra Facebook-sida til kommunestyrepolitiker Stig Rune Andreassen (Frp). Tråden ble slettet av Andreassen etter sterk kritikk fra blant andre ordfører Ståle Refstie i siste kommunestyremøte.

En kopi av debatten er vedlagt brevet til fylkesmannen. Erstad skriver om debatten at den "belyser hvordan beboerne bevisst ble holdt borte fra medvirkning fra viktige faser i prosessen", og mener det som framkommer i tråden setter hele prosessen i et merkelig og dårlig lys.