Luciadagen 13. desember feires ofte med lys og sang. I år inviteres folk til offisiell åpning av Drivabrua på denne dagen – og høydepunktet blir nok øyeblikket når Sunndals nye landemerke lyser opp i desemberkvelden. Allerede har mange gledet seg over flott belysning på den nye brua. Men tirsdag kveld får de se den fullbelyst – for første gang.

– Da blir brua enda flottere, lover avtroppende plansjef i Sunndal, Gunnar Olav Furu.

– Stolt

Den eldste delen av Driva bru på Sunndalsøra, fagverksbrua med to spenn, var et landemerke og en «port» til Sunndalsøra sentrum i hundre år. Da den måtte skiftes ut, var det ønske både fra vegvesenet og Sunndal kommune at den fortsatt skulle være et byggverk som vegfarende legger merke til. Det ble den. 111 meter lang, 17 meter høy, 15 meter bred.

– Jeg synes brua ble enda finere enn jeg hadde forhåpninger om at den skulle bli, sier Refstie, noen dager før den offisielle åpningen.

– Den har absolutt blitt et landemerke. Noe å være stolt av.

Tenner lysene

Tirsdag kveld starter markeringen på Tredal-sida av brua, med at folk samles i området utenfor Hydros gjestehus. Her skal hundre fakler tennes – i samarbeid med det lokale brannvesenet. Elever fra sjuende klasse ved Tredal skole og Sande skole, samt fra Sunndal voksenopplæring, vil så gå og stille seg opp på brua med faklene tent. Ellers vil hele brukonstruksjonen være mørklagt under markeringen.

– Vi tror det kan bli fint, sier Furu. Han krysser fingre for bra vær. Meldingene ser lovende ut.

Folk oppfordres om å ta med seg lys eller lommelykt til markeringen.

Ordfører Refstie har lovet å være forsanger når Lucia-sangen skal framføres på ferden over brua. Resten av markeringen skal foregå i området mellom Sunndal Energis bygg i Mongstugata og brua. Sunndal Musikkforening spiller, og det blir korte taler fra leder i fylkets samferdselsutvalg, Kristin Sørheim, ordfører Ståle Refstie og prosjektleder i Statens vegvesen Odd Helge Innerdal.

Deretter er det klart for å tenne lysene på nybrua.

Det serveres også lussekatter og julegløgg, lover ordfører og plansjef. Tusen velsmakende lussekatter skal bakes av kjøkkenet på helsetunet til markeringen.

Fortsett feiringen

Det hele skal ikke ta mer enn tre kvarters tid, lover Refstie og Furu. Dermed vil det være mulig å fortsette feiringen med førjulskonserten til Sunndal kulturskole i Hov kirke.