Etter over 28 år som prest i Stangvik har Bernt Venås bestemt seg for å slutte – eller i alle fall ta en pause fra prestegjerningen. Han sier årsakene er flere. Han ønsker blant annet å ta mer hensyn til egen helse.

Embedsmann

Venås er en av 14 sokneprester her i landet som fortsatt er embetsmann, oppnevnt av staten. Han ble utnevnt i 1988, noen måneder før bispedømmerådet overtok ansettelsene av sokneprestene. Proster og biskoper ble oppnevt i statsråd fram til for noen år siden. Prester som ble innsatt før 1989 og som har virket i samme stilling siden, kan som embedsmenn ikke sies opp fra stillinga.

Men ordningen er slik at dersom Venås og de øvrige prestene som i sin tid ble utnevnt som prester i form av embetsmenn skal kunne fortsette prestegjerningen, må de frasi seg embetstittelen og sjøl si opp arbeidsforholdet til staten etter at kirka blir eget rettssubjekt fra nyttår.  Det ønsker Venås foreløpig ikke å gjøre,. Han utelukker likevel ikke helt at han komme til å gjøre det på et seinere tidspunkt og slik virke som prest igjen.

–  Slik sett går jeg en usikker framtid i møte. Som embetsmann beholder jeg grunnlønna mi, men kan ikke virke som prest.

– Hvilke oppgaver venter i et slikt ansettelsesforhold?

– Det er uklart. Jeg kan ha politiske verv, men kan verken påta meg lønnet eller ulønnet arbeid. Jeg må være tilgjengelig.

- Har levd med folket

Venås holder sin foreløpig siste gudstjeneste som prest i Stangvik i Todalen på nyttårskvelden.

– Hvordan har det vært å være prest i Stangvik i over 28 år?

– Jeg har levd for og med bygdefolket. Det er mye positivt med det å bli så godt kjent med folk, men det kan også være slitsomt å leve så tett på så mange over så lang tid. Dette merkes spesielt i sorgsituasjoner. Men alt i alt er det å være prest et givende og rikt liv.

– Du har i mange år engasjert deg i lokalsamfunnet også som politiker for Senterpartiet. Det kommer du til å fortsette med?

– Jeg skal i alle fall stå på ut perioden som jeg valgt for. Så får vi ta det der ifra. Det har vært en grei avkobling  å være med i politikken. Nå er det regionreformen som opptar meg. Det er flertall på Nordmøre for å beholde Møre og Romsdal som egen region. Det synes jeg kommer altfor lite fram.

Bernt Venås sier han har søkt om å få bo i presteboligen fram til det nye huset han har under oppføring i Stangvik står ferdig.