Det er kommunereformen og kommunestyrets vedtak om å slå seg sammen med Hemne og deler av Snillfjord som er utgangspunktet for aksjonen. I et opprop viser underskriftskampanjen, med kommunestyrerepresentant Einar Vaagland i spissen, til at Hemne kommune la fram budsjett og økonomiplan i forrige uke. Der kommer det fram at lånegjelda har vokst fra 130 millioner i 2014, til 229 millioner i år, og at det ligger an til nye 45 millioner i driftsunderskudd innen 2020.

Underskriftsaksjonen siterer rådmannen i Hemne på at "når det gjelder driftssiden, kan vi si at situasjonen er kritisk."

Underskriftsaksjonen konkluderer i oppropet med at Hemne kommune  for tiden ikke har god økonomistyring.

Det vises videre til at underskriftsaksjonen har sendt et brev med spørsmål til ordføreren, rådmannen og kommunestyret om hva disse underskuddene vil få å si for Halsa i en sammenslåing.

"Hvor mange vil miste jobben? Består barnehagene? Trues sykehjemmet? Står Hemne i fare for å ende på ROBEK? I går (onsdag) fikk vi svar fra ordføreren i Halsa:

- Viser til en rekke eposter/spørsmål, bla til «ordføreren», uten at det er referert til hvilken kommune. På bakgrunn av innhold i tilsendte eposter kan det se ut for at henvendelsene først og fremst må rettes til Hemne kommune..."

Underskriftsaksjonen mener at dersom det er slik at  ordføreren i Halsa, som de mener er den ivrigste forkjemperen for sammenslåing, ikke er kjent med dette, eller vet hva en sammenslåing vil føre til, lurer de på hvem de skal spørre.  Rådmannen, som er økonomiansvarlig, og som ikke har undersøkt økonomien i Hemne i sin saksutredning? Eller ordføreren i Hemne, som på folkemøtet ikke kunne love Halsa de 100 millionene kommunen bruker i dag. Ddet ble heller ikke sagt et ord om driftsunderskuddet i Hemne de siste årene.

Oppropet fra underskriftsaksjonen avsluttes med følgende appell:

Fristen for kommunereformen er 31. desember, så dette må skje i dag, torsdag 22. desember, vi ønsker ikke å plage folk hjemme i julehelga.

Send en SMS til mobil 9523 5823 med teksten Hvem kan gi oss svar? Meldingene videresendes til ordføreren i Halsa kl 22:00.

Vi krever et ekstraordinært kommunestyremøte fredag 30. desember, med full oppklaring om den økonomiske framtida til Halsa i den nye kommunen!

Vi som bor i Halsa må få vite hva som skjer med Halsa! Ring! Send SMS! Nå!

Ordfører Ola Rognskog sier i en kommentar at kommunereformen har vært behandlet i kommunestyret både i juni og i desember. Begge gangene endte det med 8-7 for sammenslåing med Hemne og deler av Snillfjord.

Rognskog gir uttrykk for at han er lite begeistret for at en kommunestyrerepresentant legger opp til en SMS-aksjon som har som mål å få ordføreren til å beramme nytt kommunestyremøte i romjula:

- Jeg vil be Vaagland revurdere arbeidsmetodene sine, sier Rognskog.