Arvid Steen, pressekontakt i Tryg Forsikring, sier i en pressemelding at dersom folk er skyldig i fyrverkeri-brann etter uaktsomhet, kan erstatningen bli redusert med hundretusenvis av kroner.

- Hvor mye erstatningen blir redusert med kan variere etter graden av uaktsomhet Det er noe som blir vurdert i hvert enkelt tilfelle. Men et hus eller leilighet er forholdsvis dyrt å bygge opp igjen, og det skal ikke en stor reduksjon til i erstatningen, før det blir mye penger ut av det. Og det er jo en kjip start på 2017, sier Steen.

Passer du på disse tingene er sjansen stor for at du slipper å starte det nye året med en skade. Tips nummer èn er selvsagt å være edru når du fyrer opp monsterbatteriet ditt.

– Vi ser dessverre ofte et hopp i skadestatistikken ved årsskiftet, og det er særlig brann og personskader som er gjengangere. Fellesnevneren for nyttårsskader er alkohol, sier pressekontakt i Tryg Forsikring, Arvid Steen.

De fleste skadene skjer når folk tenner fyrverkeriet i alkoholpåvirket tilstand.

– Feil bruk av fyrverkeri kan gjøre stor skade, og kombinasjonen alkohol og fyrverkeri er livsfarlig. Vi ville fått langt færre fyrverkeriskader på personer og eiendeler hvis folk var oppmerksomme på hvor farlig det er med fyrverkeri når de har drukket, sier Steen.

Skadene trenger ikke å være selvforskyldte. Mye skyldes andres uforsiktighet eller rett og slett hærverk, men det er likevel mye du selv kan gjøre for å unngå at det er du som rammes av en skade eller ulykke.

Her er noen gode råd for en trygg nyttårsfeiring:

• Drikk med måte. Risikoen for at skader oppstår er stort sett proporsjonal med promillen.

• Bruk vernebriller hvis du skal skyte opp eller se på fyrverkeri.

• Grov uaktsomhet, hjemmelaget eller ulovlig fyrverkeri kan føre til avkortning på erstatningsutbetaling.

• Ikke oppbevar fyrverkeri i lommene. En gnist er alt som skal til for å antenne krutt.

• Ta inn løse gjenstander som står utenfor huset. Ulåste sykler kan bli lånt av natteranglere som ikke får tak i taxi.