Møre og Romsdal Arbeiderparti sin toppkandidat foran høstens stortingsvalg har regjeringsskifte som ett av sine viktigste politiske mål i 2017.

Hun tror folk har fått øynene opp for det hun mener er Høyre og Frps sentraliseringspolitikk og en politikk som fører til økte forskjeller. Hun mener folk ikke liker det de ser og viser til at  typiske Frp-saker har strandet totalt.

- Bra for dem som ikke stemte på de, men en fallitterklæring for dem som trodde på de. Høyre skulle vise oss handlekraft, men det virker om de mer jobb med å holde Frp og Venstre i varmen, framfor å vise velgerne handlekraft.

– Salg av Norge-ønsket til regjeringspartiene har vært klare. Utsalg og nedsalg har vært deres retning. Når det gjelder statlig eierskap har de kun bedt om fullmakter til å selge seg ut av eller ned i selskap. Og det er Venstre og KrF som har støttet opp om disse fullmaktene. Da de overtok i 2013 hadde vi en fullmakt til at staten kunne kjøpe seg opp i Hydro. Den sa de tvert nei til. Oppkjøp er ikke på deres agenda! De ønsker kun å selge.

- Folk hadde fått printet inn at om Frp kom i regjering skulle vi få billigere avgifter, billigere bensin og diesel og Krekar skulle ut. Ble det slik? Nei.

Det de har kommet med er plastposeavgift og flyseteavgift. Og nå ser vi at prisene på bensin og diesel øker. Vi har fått flere bompengestrekninger nasjonalt, og Krekar er fortsatt i Norge, påpeker Botten.

– Forskjell

Botten mener dette viser at det er forskjell på å være i opposisjon og i posisjon.

– Regjeringa gjør for lite for å bedre sysselsettingen. Det gjøres for lite for dem som har mistet jobbene sine. Det må bedre tilrettelegging til og kraftigere satsinger på konkrete tiltak, slik Arbeiderpartiet  la inn i alternativt budsjett. Utfordringene er mange. Da vi satt i regjering ble det skapt 360 000 nye arbeidsplasser. Under dagens regjering er det skapt 26 000 nye arbeidsplasser. Kriser har det det vært under begge regjeringsperiodene. Vi hadde finanskrisen å håndtere, mens dagens regjering har styrt under oljeprisfallet, som har gitt store konsekvenser for sysselsettingen.

–Eksporten må dobles

Botten mener det er grunn til å være bekymret for hva vi skal leve av i framtida.

- Vi har rekordhøg arbeidsledighet, oljeprisen er lavere, økte skattekutt gir mindre inntekter til fellesskapet. Regjeringen har økt oljepengebruken med 100 milliarder siden de overtok. Det utfordrer velferd og aktivitet framover. Skal vi opprettholde dagens velferdsnivå må vi doble eksporten fram til 2040. Hvem skal fylle den produksjonen og aktiviteten? Det er tusenkronersspørsmålet. Mye av eksporten vil olje og gass stå for, maritim og marin sektor. Vi trenger og utvikle de næringene vi er i verdensklasse i. Ja, vi trenger rett og slett en aktiv næringspolitikk, som bygger opp under de næringene vi har naturgitte og kompetansegitte fortrinn i. Og vi trenger vekst i hele landet.

- Vi har det rett og slett travelt med å få ting på plass. Det trengs mindre snakk om det som skal komme og mer konkret handling! Norge mangler en tydelig industripolitikk med dagens regjering! Det vil vi gjøre noe med. Og så må jeg innom digitaliseringa som nå kommer innover oss som et lyntog både i privat og offentlig sektor. Her må vi ikke bli stående igjen på perrongen! Her må industriaktører henge med og det offentlige med sin bestillermakt. Nordisk råd har hatt en undersøkelse i vår. Den viste at Norge henger etter våre nabolandet med tanke på robotisering og digitalisering. Det må vi snu.

- Vi har ikke råd til å bli hengende etter, sier Botten – som ikke levner tvil om at hun mener en Ap-styrt regjering vil gjøre jobben bedre enn Høyre/Frp-regjeringa

- Mange vil være uenig med deg i din misnøye med dagens regjering. Mener du det bare er en Ap-dominert regjering som er egnet til å styre landet?

– Vi står overfor en krevende tid både nasjonalt og internasjonalt. Jeg har vist til noen utfordringer og mener den situasjonsbeskrivelsen er faktabasert. Ikke minst med tanke på sysselsetting. På tur inn i det nye året har vi prosentvis høgere ledighet enn USA. Den krevende situasjonen rundt oljeprisfallet er ikke politisk styrt, men vi må ta politiske grep som sikrer ny vekst og nye arbeidsplasser for framtida vår.

– Spent internasjonalt

Botten sier partiet vil legge alle kluter til for å sikre tre stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal Arbeiderparti i den neste stortingsperioden.

– Vi skal jobbe knallhardt for å med Tove-Lise Torve inn på Stortinget. Hvert mandat blir viktig for å sikre oss en ny regjering og Jonas som ny statsminister. I forhold til Nordmøre har Arbeiderpartiet vært tydelig på å få fart i utbyggingen på strekninga E39 Betna-Stormyra i Halsa. Vi la inn 20 millioner kroner i vårt budsjettforslag, men ble kun støttet av Senterpartiet. Med et regjeringsskifte er mulighetene langt bedre til å få dette realisert. Vi har mange saker som er viktig for Nordmøre på agendaen og kommer til å være aktive for å få gjennomslag for disse både i eget parti og på Stortinget.

Stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet mener dette blir klart lettere om de vinner valget til høsten.

- Jeg sitter i programkomiteen i Ap og jobber nå med innspurten før vi sender vårt forslag ut på høring. Å bidra til å skape politikk for framtida er utrolig spennende og en engasjerende jobb for alle medlemmer og for partiorganisasjonen. Denne våren kommer til å bli preget av landsmøter hvor viktige saker blir løftet fram.

– Hva med den internasjonale situasjonen?

– Den er og blir spennende. Jeg er spent på hvordan Trump faktisk kommer til å forvalte sin makt. Håper han vil lede USA på en forutsigbar måte og ikke gjennom følelsesmessige twittermeldinger. Jeg er spent på hvordan forholdet mellom USA og Russland blir. Jeg er spent på hvordan samarbeidet mellom Russland og Tyrkia vil påvirke situasjonen i Syria. Nato har en viktig rolle, og hvordan forsvaret rigges og forhandlinger lander framover er viktig. Jeg er av dem som mener vi ikke skal provosere naboene i øst. Og så blir det spennene og se hvordan EU står seg. Hvilke diskusjoner de ulike landene vil ha, ikke minst som et resultat av Brexit.

– Det nye året ble tragisk nok innledet med et nytt terror angrep, denne gangen i Istanbul. Alt dette viser en verden preget av uro og maktkamper. Jeg ønsker at nestekjærlighet og gode fellesskaps løsninger kan prege verden i 2017. Da trengs historieforankring, klokskap og gode moderne løsninger som går langt utover presidenters eget ego, til beste for alle.