Film er fortsatt best på kino. I Sunndal har besøket økt de siste årene, og i 2016 ble det en ny topp; 18.022 besøkende, det beste siden 2006 – da besøket på norske kinoer begynte å dale for alvor, trolig en konsekvens av at folk oppdaget og tok i bruk muligheten til å laste ned filmer på nett.

- Veldig artig å se at kinobesøket ser ut til å fortsette å øke, sier kinosjef Marianne Furu Høydal.

Også tall fra norsk kulturindeks bekrefter trenden; på mindre steder og i småbyer øker kinobesøket markant, år for år. Kulturforsker Bård Kleppe mener dette skyldes en storstilt utbygging av regionale kulturhus kombinert med digitaliseringen av kinoene i 2011.  I dag kan trenger man ikke reise til de store byene for å se premieren på James Bond.

- Det er filmene som er avgjørende for at besøket blir bra. I fjor tror jeg vi rett og slett hadde et tilbud som traff godt, sier Høydal.

Bilfilm topper

Oversikten viser at det er filmen Børning 2 som topper lista i Sunndal med et besøk på 1180. Kan hende var det de lokale statistene som trakk ekstra mange til Hallvard Bræins actionfilm på høygir – på den nasjonale lista oppnådde filmen nemlig bare tredjeplass.

- Filmen nådde ut til mange som vanligvis ikke går på kino. Og det var herlig stemning i salen, kjekt å se, sier Høydal.

Nest mest besøkt i Sunndal i 2016 ble kinofilmen om Snekker Andersen og julenissen (1092 besøkende), etterfulgt av Kongens nei (826), Istid: På kollisjonskurs (773), Alvin og gjengen: I farta (677), Et helt halvt år (554), Dyrene i Hakkebakkeskogen (480), Birkebeinerne (457), Mannen fra Snåsa (447) og Rogue One: A Star Wars Story (437).

Mye norsk

De tre filmene som topper lista, og seks av filmene på topp ti-lista i Sunndal, er norske. Det gleder kinosjefen seg over. For hele landet er det bare tre norske blant de ti filmene på topp, men også her er det tre norske på topp (men med Kongens nei på topp, etterfulgt av Snekker Andersen, deretter Børning 2). At tre norske filmer troner øverst på kinotoppen her i landet, har en aldri sett i moderne tid.

- Det er mye bra som skjer i norsk film, framover er det også mye på gang, røper kinosjefen.

Om et par uker er det blant annet premiere på en film som særlig mange små jenter nok gleder seg stort til: «Sammen om drømmen», kinodokumentaren om Marcus & Martinus. Filmen følger idolene fra da guttenes karriere for alvor tok av i starten av 2015 og helt fram til og med konsertene i Oslo Spektrum høsten 2016. Pågangen etter kinobilletter i Sunndal har vært stor – forhåndssalget ble åpnet tidlig, og allerede er det rundt hundre billetter solgt til premieren.

Også to andre som er populære blant tenåringer i Norge i dag, er Prebz og Dennis. De to har bygget seg opp til å bli landets største Youtube-stjerner. Når de i april inntar kinolerretet er det med overskudd av sketsjer, pranks og lureri som på gutterommet - tilpasset det helt store filmformatet.

Det er også andre filmer Høydal har forventninger til det kommende året. Som filmatiseringen av eventyret om Skjønnheten og udyret.

- Det er en film en del damer på min alder har et veldig sterkt forhold til, og vi tror nok at de kommer til å ville se den.

Andre kinogodbiter i vente er Fifty Shades Darker (februar), Trainspotting 2 (februar), Pirates of the Caribbean 5 (mai), og en ny frittstående Star Wars-film fra Lucasfilm, som er ventet seinere på året.

- Det er mye spennende å se fram til, lover Høydal.

Filmklubb

I 2016 ble et nytt tilbud lansert for norske kinogjengere; en nasjonal filmklubb. Tilbudet fungerer på det viset at en kan melde seg inn og få rabatterte billetter til de utvalgte kvalitetsfilmene som vises. Ved Sunndalsøra kino vises fem-seks filmer i året.

- Det er stadig flere i Sunndal som kjøper medlemskap i filmklubben, sier Høydal.

I 2016 kunne medlemmene blant annet kose seg i kinomørket med Birkebeinerne. Det kommende året venter flere kinoopplevelser; Lion nå 10. januar, som Høydal omtaler som en virkelig perle å starte kinoåret med. I februar vises La La Land, som også har fått gode kritikker.

PS: Kinobesøket for hele landet i 2016 ble hele 13.119.180 – det beste siden 1983! Økningen i besøk fra 2015 var på 8,9 prosent.

De norske filmene på de tre topplasseringene ble sett av 3,1 millioner nordmenn. Markedsandelen for norske filmer var 23,9 prosent.

- Det er gledelig at økningen i kinobesøket bare fortsetter, og spesielt gledelig at norske filmer er så populære, sier adm. direktør i Film & Kino Guttorm Petterson i en pressemelding.

- De lokale filmene bidrar til at vi nå har den største økningen i kinobesøket i Europa.