Surnadal er en av de kommunene som i utgangspunktet var positive til reformen og ønsket sammenslåing, men som endte opp uten nabokommuner å slå seg sammen med.

Ordfører Lilly Gunn Nyheim understreker at det har gått med altfor mye tid og ressurser på reformen, som gjerne kunne ha blitt brukt til annet politisk arbeid – som for eksempel å drive næringsutvikling.

– Det ble vel mye skrik å lite ull med tanke på at vi står igjen med uendret kommunestruktur, og heller ikke har fått endringer regionalt, sier Nyheim.

Hun mener at Staten har inntatt en altfor svak rolle i regionreformen, og ikke hatt en fast nok hånd på rattet her.

– Jeg hadde nok gjerne sett at kommunene i grenseland i større grad kunne få velge sjøl hvor de ønsker å høre til, sier hun.

Prosess uten konflikt

Samtidig synes hun Surnadal kom greit gjennom prosessen sammenliknet med andre kommuner med tanke på splid og konflikt innad.

– Hvordan påvirker det Surnadal at nabokommunene ser ut til å ende opp som trøndere?

– Det blir litt rart at en felles bo- og arbeidsregion som Rindal og Surnadal er, skal ende opp i to forskjellige fylker, sier hun – og føler samtidig at Surnadal ikke har fått det samme valget som Rindal når det gjelder å flytte over til Trøndelag.

Siden Rindal også blir stående som egen kommune, håper Surnadal-ordføreren at de skal kunne opprettholde mye av det interkommunale samarbeidet de har hatt i en årrekke.

Beholder lensmannen

– Det har jo også vært en politireform. Hvordan ser du på den?

– For Surnadal sin del, har vi vel kommet relativt greit ut av den, siden vi får beholde lensmannskontoret i kommunen. Det er ikke alle kommunene som får det.

Hun føler seg også usikker på hva som skjer med lensmannskontoret i framtida. Surnadal og Rindal lensmannskontor ble opprettholdt ut fra dagens kommunestruktur, og at dette skal evalueres etter at ny kommunestruktur er lagt.

Sjøl om Rindal fortsetter som egen kommune, er det ikke sagt at de vil ligge under Surnadal og Rindal lensmannskontor etter eventuell overflytting til Trøndelag.

Observatør i Orkdalsregionen

– Hvordan ser du på 2017?

– Vi må vel si at vi er usikre på konsekvensene for Surnadal på valg nabokommunene tar. Ellers ser jeg fram til et år med mindre reformarbeid og mer realpolitikk der vi kan prioritere å jobbe for gode løsninger for Surnadals innbyggere, sier hun.

Hun opplyser ellers at Surnadal har fått forespørsel fra Orkdalsregionen om å være med som observatører, noe hun ser som nyttig med tanke på de samarbeidene de har med regionen – SiO, Hamos, sjukehus samt vegpakke Orkdalsregionen der Fylkesveg 65 ligger inne helt til Skei.

– Jeg vil gjerne trekke fram det gode næringssamarbeidet mellom Sunndal og Surnadal – et samarbeid som har skaffet regionen mange nye arbeidsplasser.

Når det gjelder kommune- og regionreform generelt, mener hun at regjeringa har bidratt til å skape unødig støy og splid mellom folk, og til dels harde fronter.

– Men uansett føler jeg meg trygg på at vi ordførerne – Ola Heggem, Ola Rognskog og Ståle Refstie har ønsket kun det beste for våre kommuner, sier hun.