Surnadal Sparebank arrangerer tirsdag kommende uke sin 14. næringslivsdag på rad, og Ole Magnus Løwe – opprinnelig fra Aukra, nå bosatt på Vågland, har vært med i komiteen for Næringslivsdagen helt siden han begynte i jobben i banken for 11 år siden.

– Hvordan jobber dere for å finne gode innledere til Næringslivsdagen?

– Det er jo Liv Dalsegg som er primus motor i arbeidsgruppa, men vi andre deltar på møter der vi kaster ball om hvem vi skal invitere som gjester. Noen kan vi ha på ønskelista i flere år før det klaffer å få dem til Surnadal, mens andre blir litt mer spontant invitert på bakgrunn av aktualitet akkurat nå.

– Hva tenker du om årets innledere?

– Det er mye spennende på programmet. Christian Michelsen er jo høyst aktuell nå, som trener for nyopprykkete KBK. Jan Erik Aasbø Glåmen er også svært aktuell med å ha bygget et gedigent fjøs, samt med planer om truckstopp og også med kioskdrift på Halsanaustan. Kristin Waagen ved Tingvollost har vært med på Sparebankens Landbrukskonferanse tidligere, men som er ekstra aktuell for konferansen i år etter at «Kraftkar» ble kåret til verdens beste ost. Og så har vi jo Hans-Wilhelm Steinfeld da som vil være interessant med sine kunnskaper om Russland, og ellers med å trekke de store linjene i verdenspolitikken.

Han er jo en spennende foredragsholder som vet mye både om norsk- og internasjonal politikk og samfunnsliv. Steinfeld kom egentlig ikke på ønskelista vår før de par siste åra, etter at han ble pensjonist fra journalistjobben i NRK.

– Og sjefsøkonom i Eika, Jan Ludvig Andreassen er på plass – med et Trump-sitat denne gangen – Make Norway great again?

– Ja, han vil jo ha sitt årlige blikk på økonomi og renter, og med Donald Trump som ny president i USA kan det sikkert bli litt mer utfordrende å se for seg framtida. Men Andreassen pleier å treffe godt da, og de siste års spådommer på Næringslivsdagen har jo gått i oppfyllelse. Sist jeg hørte ham, mente han at han i sin levetid ikke vil oppleve å se renta gå opp igjen. Ellers har vi Bente Sollid Storehaug som vil se på ledelse i en tid der digitaliseringa endrer det meste. Hun sitter for øvrig i konsernstyrene i både Eika-Gruppen og Polaris Media og kan slik sett sikkert være interessant for Driva. HC Medlien er kjent fra Lucky Næroset. Jeg har personlig ikke hørt ham, men han skal være en drivende god foredragsholder.

– Profilerte innledere har vel betydning for deltakelsen på Næringslivsdagen?

– Det er klart at gode innledere er viktig. Samtidig er det krevende å finne opp kruttet på nytt hvert år, og innledere er én ting, men det viser seg vel at Næringslivsdagen i like stor grad fungerer som møteplass både for lokalt og regionalt næringsliv og andre interesserte. Hit kommer næringslivsfolk fra Kristiansund og fra Trondheim, og surnadalinger, rindalinger og halsbygg må gjerne få med seg denne dagen, også med tanke på å knytte nye kontakter og utvide horisonten. Vi pleier å ha rundt 250 deltakere årlig, og slik sett er vi en av de større næringslivskonferansene i vår region.

– Og så har dere fått Ove Snuruås som konferansier også i år?

– Ja, og det setter vi utrolig stor pris på. Han bidrar til lun og god stemning både i salen og på scena, og er veldig ønsket i denne rollen også i framtida fra vår side.

– Du er jo innflyttet romsdaling – fra Aukra – men du føler deg kanskje mer som nordmøring etter hvert? Vi tenker på engasjementet i kommunereformen for Halsa.

– Jeg har jo bodd i Halsa i 23 år, og opererer mye på Nordmøre gjennom jobben. Det er vel litt av årsaka til at jeg engasjerte meg i kommunereformsaken. Nå har jeg skrevet ett leserinnlegg i den forbindelse da. Jeg synes vel avgjørelsen om kommunesammenslåing med Hemne og deler av Snillfjord var forhastet og ble tatt på altfor tynt grunnlag. Jeg har sjøl vært gjennom noen større sammenslåinger i næringslivet – det viktigste for at slike sammenslåinger skal fungere er god planlegging og at det er inngått gode avtaler. Jeg kan ikke se at slik planlegging og slike avtaler er på plass i tilstrekkelig grad for en slik sammenslåing. Ellers føler jeg at vi lever i ei tid der nordmøringer må stå sammen. Om vi går inn som del av Trøndelag, er det helt ok for meg, men det vil i så fall være best om nordmørskommunene går samlet til Trøndelag.

– Uansett, du trives med å jobbe i Surnadal Sparebank?

– Ja, jeg mener jo sjøl jeg har drømmejobben. Som avdelingsleder på bedriftsmarkedet har jeg mulighet til å bli tatt med på råd og få godt innblikk i strategiske og økonomiske prosesser i bedriftene i nærområdet. Jeg tror jeg har rimelig god oversikt over næringslivet i Surnadal.

– Ja, hvordan står det til med næringslivet i Surnadal?

– Det står veldig bra til, spesielt med hensyn til soliditet og få konkurser. Det er nesten så en kunne ønske seg litt mer satsing og risiko av og til, men det er jo veldig bra at det er solid. For øvrig har vi også kunder fra Kristiansund og Trondheim her i Surnadal der næringsavdelingen er samlet. Ved avdelingene i Trondheim og Kristiansund har vi stort sett privatkunder, og har kontordager i begge byene. Sjøl prøver jeg å ha ukentlige kontordager i Kristiansund, sjøl om det noen uker kan være krevende å få til. Neste uke når vi arrangerer Næringslivsdag, kan vel bli ei av de ukene jeg ikke får tid til disse dagene ute i byen.

– Vi skjønner det er hektisk å forberede næringslivsdag, men selve uka den holdes er travel den også?

– Surnadal Sparebank jubilerer jo i år, og vi gjør litt ekstra ut av denne uka med næringslivsdag i så måte. Vi har nettverkstreff på mandag samt at vi har et bankseminar for Eikabanker i regionen – og har påmeldte helt fra Narvik. Bankene i Eika har ikke så store fagmiljøer hver for seg, og vi ser det som viktig å knytte kontakter innad i nettverket. Sjøl har jeg vært leder for de 27 bankene i Midt-Norsk Sparebankgruppe der vi har vår årlige konferanse. Vi brenner jo for å utvikle både Surnadal Sparebank og Eika.