– Vi har tenkt på det en stund, å få fornyet kjøkkenet. Men så har vi ikke så lyst til å rive ut alt og kjøpe nytt, når det vi har er i såpass god stand. Jeg tror heller ikke det er der lykken ligger; i bruk og kast, sier Gunnhild.

I den koselige leiligheten i tredje etasje i Ticogården har hun bodd i snart tretti år. Og sjøl om kjøkkenet fortsatt ser fint ut, nesten som nytt, ønsker hun litt forandring. Slik man gjerne gjør fra tid til annen. Hvite, skal skapdørene og skuffefrontene bli. Og jobben tar Trollheimsvinduet. Gunnhild forteller at hun har fått anbefalt bedriften.

Gode som nye

– Dette skal bli bra, lover Anders Skralthaug. Sammen med Gjermund Wågbø er han innom for å ta en titt på kjøkkenet. Nå får Gunnhild og Leif Arne i oppgave å montere ned kjøkkendørene og listverket og ta ut skuffene, og levere det hele til Trollheim AS sitt bygg på industriområdet. Der vil Anders ta imot dem, og frakte dem videre til verkstedet i Surnadal, hvor frontene først blir slipt godt ned, deretter grunnet, og får to toppstrøk med spraymaling. Gode som nye.

– Ja, det blir som et nytt kjøkken, nikker Skralthaug. Han forteller at det er mange, særlig i Sunndal, som har fornyet husets viktigste rom på dette viset. Ett kjøkken i uka, anslår han. Og kundene; de er fornøyde. Dermed kommer stadig nye forespørsler. Ordet går.

– Jeg gleder meg veldig til å se hvordan det blir, smiler Gunnhild. Ei ukes tid tar det å få kjøkkenet malt på dette viset.

Vinduer og dører

Trollheimsvinduet er en del av arbeidsmarkedsbedriften Trollheim AS, som har aktivitet i både Sunndal og Surnadal.

Det er i dag i overkant av 40 ordinært ansatte i bedriften, samt til enhver tid mellom 130 og 150 på arbeidsretta tiltak i selskapets ulike avdelinger.

Siden 2009 har Trollheimsvinduet vært en del av bedriften. Skralthaug har lengre fartstid innen møbelbransjen. Salg av vinduer utgjør den største delen av omsetningen på rundt tre millioner kroner. Primært vinduer til bolig- og hyttemarkedet. Bedriften leverer vinduer etter mål, ferdig til montering, produsert i Selbu. God kvalitet, og konkurransedyktige priser, lover Skralthaug.

Bedriften leverer også dører og sprosser, samt insektsgardiner – rullegardiner i finmasket

netting, som holder fluer, mygg, knott og andre insekter ute. Kjekt for alle som driver restaurant og kjøkken – og for boliger og ikke minst hytter. Anders demonstrerer hvor lett

gardinen glir nedover skinnene og dekker vinduet – uten å stjele for mye av dagslyset.

Men stadig flere får også øynene opp for andre deler av virksomheten til Trollheimsvinduet – som maling og fornying av kjøkkenfronter og innerdører. Det koster ikke like mye som å kjøpe nytt – og resultatet blir bra.

Gode oppgaver

Til enhver tid har Anders med seg folk på verkstedet som pusser, maler og gjør andre oppgaver. Han følger deltakerne tett.

– Dette er veldig fine oppgaver for mennesker som midlertidig eller permanent står utenfor arbeidslivet, sier arbeidende styreleder for Trollheim AS, Tove-Lise Torve.

Anders har fast kontordag hver onsdag i Sunndal, ellers deler han tida si mellom verkstedet og kontoret i Surnadal.