Det er det store spørsmålet som avgjøres i kommunestyret i Surnadal torsdag.

I kommunestyret er det to leire. De som er for jordvern og de som er for utbygging. Senterpartiet, MDG og KrF er så langt uttalte jordvernere. Ap er for utbygging, det er delte følelser i Høyre og Frp er på vippen. Dermed er det i grunnen et åpent spørsmål hva resultatet av avstemningen i saken blir.

Ola Ranes søker om å få bygge ut et jorde på det som kalles Prestgardsekra i Surnadal. På området er det tegnet inn 12 tomter og et lekeareal. Ingen offentlige innstanser har hatt innsigelser mot utbygginga som ikke har vært mulig å imøtekomme. Fylkesmannen har også velsignet bruken av dyrkamark til boligformål i Buhagen Vest, fordi området ligger så nære skoler og barnehager og fordi jorda på ekra anses som skrinn. Innstillinga i saken er å gi tillatelse til utbygging.

Saken faller spesielt Senterpartiet tungt for brystet. Partiet jobbet i sin tid for at Ranes-familien skulle få kjøpe jorda Prestgardsekra er en del av, da Prestegården i Surnadal blei lagt ut for salg. Kommunen ønsket den gang å kjøpe jorda sjøl for å bruke den som makeskiftejord for å få bygget ut i Øygårdslia. Dette sa regjeringa den gang nei til. Staten mente familien Ranes som hadde forpaktet jorda siden 1930-tallet, burde få kjøpe jorda og drive den videre. Slik gikk det også den gang.

Hovedargumentet til Senterpartiet for å bevare dyrkamarka på Pretsgardsekra er todelt. For det første å ta vare på det partiet mener er god og produktiv landbruksmark, og for det andre ønsker Sp å kunne bruke deler av ekra som adkomst til et tomteområde i Øygardslia, der det er et politisk flertall for å bygge ut kommunale tomter.

- Vi trenger å få fortgang i den planlegginga. Det er sløseri med jordbruksareal å ta Pretsgardsekra til utbygging av 12 tomter når vi trenger så mange flere i sentrum, sier Nils Håvar Øyås i Senterpartiet.

Slik han kjenner den politiske stemningen for saken i kommunestyret er han svært spent på utfallet av saken.

- Avgjørelsen kan lett bikke begge veger. Uansett får vi en endelig avgjørelse, mener Øyås.

Arbeiderpartiet på sin side mener som rådmannen at utbygging av Prestgardsekra ikke står i vegen for en videre utbygging i Øygardslia. Arbeiderpartiet legger også vekt på hvor sentrale tomtene er med nærhet til skoler og barnehager. Dette gjør tilgangen til skoleområdet trafikksikker og kommunen sparer penger på skoleskyss. Etter det Ap kjenner til er området nesten fulltegnet av tomtekjøpere, og partiet tviler på om tomtekjøpere venter i årsvis på at det skal bli utbyggingsklare tomter lenger opp i lia.

- Det handler om å legge til rette for tilflytting. Det blir spent i kommunestyret. Det kan stå om en stemme, sier leder Odd Asbjørn Bævre (Ap) i hovedutvalget for teknikk, miljø og næring, som innstiller på utbygging.