Butikksjef: – Jeg kastet meg over telefonen med én gang og ringte sjefen min. Denne stillinga skulle jeg ha!, sier Reni. – De siste åra har jeg bodd på flere plasser som jeg ikke har hatt noen tilknytning til. Nå kan jeg være her i Sunndal, skape meg et hjem her. Å ha så mye familie rundt meg, synes jeg er kjempegodt, det er veldig viktig for meg.
(Foto: Ingrid Ellevset)

Butikksjef: – Jeg kastet meg over telefonen med én gang og ringte sjefen min. Denne stillinga skulle jeg ha!, sier Reni. – De siste åra har jeg bodd på flere plasser som jeg ikke har hatt noen tilknytning til. Nå kan jeg være her i Sunndal, skape meg et hjem her. Å ha så mye familie rundt meg, synes jeg er kjempegodt, det er veldig viktig for meg. Foto: Ingrid Ellevset

Med «blått blod» og hjerte for Sunndal

– En får på et vis litt «blått blod» når en har jobbet i Jysk en stund. Vi blir «jyskere», alle sammen, smiler Reni Reitan Kristiansen.

På personalrommet ved Jysk-butikken i Amfi Sunndal ligger ei blå skjorte på strykebrettet.

Fire store hvite bokstaver på ryggen forteller om tilhørigheten til en kjede som ble grunnlagt i Danmark på slutten av 70-tallet, og som siden har inntatt Norge og mer enn førti andre land over hele verden. Den lokale senterledelsen gledet seg stort over å få giganten inn i Amfi. Etableringen gjorde mye for å øke senterets tiltrekningskraft. Og det var nærmest for en begivenhet å regne, da butikken åpnet dørene på seinsommeren i fjor. Det var kø utenfor lokalet, og de påfølgende dagene gikk folk nærmest mann av huse for å handle «alt til boligen», som Jysk påberoper seg å ha.

 

Det var Reni Reitan Kristiansen som ble ansatt som butikksjef i Sunndal. Før hun tok ansvaret måtte hun bare gjøre seg ferdig med førstegangstjenesten. I januar, fire måneder etter åpningen, var hun på plass i Sunndal, og siden har hun hatt stålkontroll på det aller meste.

Eller – vel, kanskje ikke i dag. Strykejernet streiker. Og Reni har ingen planer om å ta på seg plagget i en slik tilstand.

– Jeg går aldri på jobb uten nystrøket skjorte!

Vi aner en sterk vilje og besluttsomhet bak det lyseblå blikket og imøtekommende smilet. Her skal ting være på stell.

 

Det er snart fem år siden Reni begynte å jobbe i Jysk-kjeden. Først som lærling på butikken i Orkanger, med toårig yrkesfagutdanning i salg og service i baklomma. Jysk virket som en spennende arbeidsgiver, syntes 18-åringen.

– Jeg var veldig interessert, ville gjerne ha den lærlingeplassen, og det tror jeg de skjønte. De tok i alle fall sjansen på meg, og det er jeg veldig glad for i dag.

Det er nok også Jysk-kjeden glad for. Det er ikke få arbeidstimer Reni har lagt ned siden den gang. Hun har arbeidet for kjeden både i Orkanger, Mo i Rana og Molde før hun kom til Sunndal. En periode arbeidet hun som assisterende butikksjef, og hun har også deltatt på internt lederutviklingsprogram i kjeden, som Store Manager Trainee.

– Jysk er en kjede som gir muligheter til den som kan og vil stå på, nikker Reni. Hun snakker også varmt om hvordan alle butikkene i distriktet blir som en stor familie. Driverne snakker sammen, hjelper hverandre, bygger hverandre opp.

– En får på et vis litt «blått blod» når en har jobbet i Jysk en stund. Vi blir «jyskere», alle sammen, smiler hun. Lojaliteten er ekte og tydelig.

 

Reni er født og oppvokst på Orkanger, hvor hun har bodd sammen med sin mor og to søstre. Hun har imidlertid nær familie i Sunndal. Far kom fra stedet, og Reni har fortsatt både farmor, tanter og øvrig familie på Sunndalsøra. Hun bor hos ei av tantene foreløpig, men forteller at hun er på leilighetsjakt.

Stadig flere jenter tar førstegangstjeneste. Det ville også Reni gjøre. Hun sier at det var noe hun hadde drømt om. Forklarer at hun opplevde ting i livet som førte henne til den erkjennelsen at livet er kort. En må leve, her og nå.

– Jeg hadde lyst til å prøve det, mest for å oppleve noe annet. I militæret fikk jeg prøve å kaste granater, og å marsjere til jeg stupte. En får testa seg sjøl, hvor mye en klarer, både fysisk og psykisk, sier hun.

 

Det var mens hun gjorde førstegangstjeneste at det kom Reni for øre at Jysk-kjeden snuste på Sunndal og vurderte å etablere seg på stedet. Hun reagerte lynkjapt.

– Jeg kastet meg over telefonen med én gang og ringte sjefen min. Denne stillinga skulle jeg ha! De siste åra har jeg bodd på flere plasser som jeg ikke har hatt noen tilknytning til. Nå kan jeg være her i Sunndal, skape meg et hjem her. Å ha så mye familie rundt meg, synes jeg er kjempegodt, det er veldig viktig for meg, sier Reni, og legger til at det heller ikke er lange turen å dra til Orkanger for å besøke mamma og søstrene der. Et par timers kjøretur går fort.

 

Butikken har fått godt fotfeste i Sunndal. Omsetningen skal etter planen ligge på rundt 13 millioner kroner i året. Kundene kommer hovedsakelig fra Sunndal, men også nabokommunene Surnadal, Nesset og Oppdal, og regionen for øvrig.

Det er fire fast ansatte ved butikken, samt tilkallingshjelper.

– En knallgod gjeng å jobbe sammen med, nikker Reni.

– Og hver enste dag får vi skryt for hvor fin butikken er.

Oppe i fjellsidene varmer sola stadig mer. Snart er sunndalsvåren her; grønn og intens, og så kommer sommeren. Hagemøbler opptar Remi for tida. Jysk skal bli den største forhandleren på hagemøbler ikke bare i Sunndal, men i hele regionen, sier hun.

– Det er så mye fint som kommer! Nå skal vi gjøre plass til møblene her i butikken, og så håper vi på storinnrykk, sier hun.

 

Reni har omsider fått strykejernet til å samarbeide. Den blå skjorta er nystrøket og fin, og butikksjefen er klar for en ny dag.

– Jeg tror jeg skal trives godt her, smiler hun.

– Både som butikksjef og som Reni!

 

 

Fem kjappe

Hvem fortjener en rød rose?

– Det gjør farmor Randi! Hun ble 90 år i desember, og er ei dame med enorm livsglede. Sprek som bare det!

 

– Jeg har det best når...

– ...jeg vinner! Jeg har et ekstremt konkurranseinstinkt – er en dårlig vinner og en dårlig taper!

 

– Du vinner to millioner kroner – hva vil du bruke pengene til?

– Da hadde jeg nok valgt å reise! Jeg har veldig lyst til å besøke Australia, USA og Afrika. Jeg er glad i å reise, det utvider horisonten.

 

– Hvordan ser dørmmehelga di ut?

– Det må være ei helg sammen med gode venner, gjerne på en plass jeg ikke har vært før, på reise.

 

– Hvilken årstid liker du best, og hvorfor?

– Jeg liker høsten best. Det er fine farger, og lufta kjennes så frisk og rein ut. I tillegg starter jo håndball- sesongen på høsten – jeg er glad i håndball, har sjøl spilt i 13 år, blant annet for Orkanger.

FREDAGSGJESTEN
  • Navn: Reni Reitan Kristiansen
  • Alder: 23
  • Bosted: Sunndalsøra
  • Sivil status: Singel
Siste nyheter

Søkjer prestestilling i Surnadal

Det har meldt seg ein søkjar til den ledige prestestillinga i Stangvik, Todalen og Åsskard sokn.

Åpnet brukthandel lørdag:

Brukt og Bakels for full musikk

Maisola får ta sin del av æren for at det kom så mye folk på åpningen av Brukt og Bakels på lørdag.

Ble midtnorsk mester

Helge Kristiansen i Sunndal pistolklubb ble midtnorsk mester i spesialpistol i helga.

Har felles regionrådsmøte

Orkdalsregionen møter Orkide i Kristiansund.

Vil rense bygdene

Tilbyr gratis fjerning av skrapmetall.

Beste utøvere

Det ble en vellykket «Skidag» for rundt 100 fremmøtte i Molde.

Stoppet gressklipping

Politiet rykket ut til en boligadresse i Sula for å stoppe gressklipping.

Lastebil i full fyr

Lastebil med tre traktorer tok fyr. Vegen er stengt.

Fornøyd med poeng

Surnadal holder følge med topplagene etter uavgjort mot Eide/Omegn.

Hyller tomålsscoreren:

- Hun kan nå langt

Sunndals damelag vant duellen mot Orkanger.

Bondelaga mener tilbudet er for dårlig

- Vil ha et bedre løft

Sivert Mauset, Jenny Klinge og flere formidlet sin mening om regjeringens landbrukspolitikk lørdag.

Musikkeventyr i Nessethallen

Romsdalsorkesteret setter i samarbeid med Molde kulturskole og kulturskolen i Gjemnes/Nesset opp musikkeventyret Peter og ulven av komponisten Sergej Prokofiev.

Folk fra Surnadal, Sunndal og Nesset på Vårtreff

Skinte i sola

Veteranbilene skinte under Vårtreffet i Sunndal.

Sjette strake tap

Har allerede tenkt på et nedrykk.